MMF traži prodaju tvrtke koju ne žele je kupiti čak niti Rusi

Autor: Poslovni dnevnik , 14. srpanj 2020. u 15:00
Da bi Petrohemija poslovala stabilno na duže staze potrebna su velika ulaganja/SHUTTERSTOCK

Moskva o Petrohemiji uopće ne razmišlja i malo je vjerovatno da bi NIS, u vlasništvu Gazproma, mogao postati kupac pančevačke tvornice.

Dok Međunarodni monetarni fond (MMF) i dalje zahtijeva od Srbije privatizaciju Petrohemije, srpska vlada je nemoćna da pronađe kupca.

Beograd uporno pokušava nagovoriti Moskvu da Naftna industrija Srbije (NIS), u vlasništvu Gazproma, kupi postrojenje u Pančevu, ali Rusi ne vide nikakav ekonomski interes u toj investiciji, kaže za Danas izvor blizak vladi Srbije.

Sugovornik beogradskog lista ističe da vlada nema rješenja, odnosno kupca, dok MMF ne odustaje od svoje projekcije da država treba izaći iz vlasništva u Petrohemiji, zbog opasnosti od otvorenog ili prikrivenog subvencioniranja.

“Beograd se uzda u Rusiju, međutim Rusi nemaju ekonomsku potrebu za Petrohemijom, te bi akvizicija bila plod političkog dogovora između dvije zemlje”, kaže sugovornik Danasa.

Konverzija dugova u vlasništvo

Međutim, prema informacijama lista, Moskva o Petrohemiji uopće ne razmišlja i malo je vjerovatno da bi NIS mogao postati kupac pančevačke tvornice. Još u vrijeme pregovora o kupovini NIS-a Gazpromnjeft je jasno stavio do znanja da ga to postrojenje ne zanima i nije promijenio stav, objašnjava za Danas dobro obaviješteni izvor iz energetskog sektora.

Nakon što je proglašen tzv. Unaprijed pripremljeni plan reorganizacije u Petrohemiji država je dio potraživanja vjerovnika Petrohemije otpisala, a dio dugova pretvorila u vlasnički udjel, te je NIS postao vlasnik 21 posto dionica Petrohemije. Većinski vlasnik je država sa 76 posto dionica, dok tri posto ima ruska naftna kompanija Lukoil.

“Budući da NIS kontrolira dio dionica Petrohemije i da toj tvornici prodaje primarni benzin u interesu je Rusa da ona radi na zadovoljavajući način. Međutim, to ne znači da je Gazpromnjeft voljan kupiti pančevačku Petrohemiju.

Osnovni razlog je taj što se Gazpromnjeft ne bavi poslovima iz područja petrokemije, a da bi tvornica poslovala stabilno na duže staze potrebna su velika ulaganja u iznosu do oko 200 miliijuna eura”, navodi sugovornik Danasa.

“Usto, Rusija već gradi velike petrokemijske komplekse na svom području, u suradnji s Kinezima”, kaže Branko Pavlović, privatizacijski savjetnik. Ipak, dio stručne javnost smatra da Rusi mogu pomoći Petrohemiji da opstane bez da je kupe.

Spas u dugoročnom ugovoru

Naime, NIS-ova Rafinerija nafte Pančevo i Petrohemija su tehnički povezane. Između njih postoji podzemni produktovod kojim se Petrohemija opskrbljuje sa 600.000 tona primarnog benzina, bez ikakvih troškova transporta za NIS.

Stoga bi NIS mogao sklopiti dugogodišnji ugovor, na 10 ili 15 godina, kojim bi se Petrohemiji jamčila sigurna opskrba primarnim benzinom. Rusi bi tim ugovorom riješili plasman primarnog benzina, a Petrohemija bi proizvodila i izvozila.

Komentirajte prvi

New Report

Close