MK Grupa za 7,9 mil. eura od Stratexa kupila dionice Budvanske rivijere

Autor: Poslovni dnevnik , 13. svibanj 2021. u 22:00
U sklopu Budvanske rivijere posluje pet hotela/Shutterstock

Stratex grupa je u Budvanskoj rivijeri imala 15,2 posto udjela i u toj kompaniji kažu da su sve prodali Kostiću, s kojim su od 2016. bili u strateškom partnerstvu.

Američka Stratex grupa, u vlasništvu Neila Emilfarba, prodala je za 7,9 milijuna eura svoj udio u Budvanskoj rivijeri srpskom poduzetniku Miodragu Kostiću, vlasniku MK Grupe, i na taj način izašla iz vlasništva u najvećoj crnogorskoj hotelsko-turističkoj kompaniji.

Prodaja je obavljena na Montenegroburzi kroz četiri transakcije, preko Hipotekarne banke i brokerske kuće Bull and Bear. Dionicama je trgovano po cijeni od 6,4 eura, čime je postignut dnevni rast cijene od deset posto, a otkupile su ih dvije Kostićeve tvrtke, od kojih je jedna AIK banka, koja već ima 15,23 posto dionica Budvanske rivijere.

Time se najbogatiji poduzetnik u Srbiji učvrstio u vlasništvu crnogorske kompanije s gotovo trećinom udjela i postao najozbiljniji kandidat za privatizaciju Budvanske rivijere, piše Pobjeda.

“Članice MK Grupe na Montenegroburzi kupile su 12,1 posto dionica HG Budvanska rivijera. Nakon te transakcije naš ukupni vlasnički udio u kompaniji iznosi 28,7 posto, čime potvrđujemo ranije objavljene strateške planove o širenju poslovanja u Crnoj Gori”, rečeno je Pobjedi iz MK Grupe.

Žalio se na ‘stranačko upravljanje’

Stratex je u Budvanskoj rivijeri imao 15,23 posto vlasništva i u toj kompaniji kažu da su sve prodali Kostiću, s kojim su od 2016. bili u strateškom partnerstvu. Vlada Crne Gore ima 41,64 posto dionica u Budvanskoj rivijeri, Fond PIO 12,82 posto, Zavod za zapošljavanje 4,27 posto, uz još nekoliko manjinskih dioničara.

U priopćenju, Emilfarb je istaknuo da je nakon šest godina i vjere u projekt i viziju Budvanske rivijere odlučio kako je vrijeme da se povuče.

46,1

posto dionica u Budvanskoj rivijeri ima vlada Crne Gore

“Uvjereni smo da je nakon mnogo iznevjerenih dogovora, rokova i neisplaćenih dividendi jedini put prema uspjehu realizacija vlastitih projekata, koji nisu uvjetovani odlukama vlade i politike. Nakon projekta Dukley Gardens, koji s ponosom nastavljamo razvijati, ljetnju sezonu započinjemo projektom Nikki Beach.

Ta suradnja s renomiranim američkim brendom čini novo poglavlje u našem poslovanju, uz nadu da će neki novi investitori naići na veće razumijevanje i bolje poslovno okružje”, poručio je Emilfarb.

On se i ranije žalio na “stranačko upravljanje“ Budvanskom rivijerom, za koje je tvrdio da je ekonomski neodrživo, te da onemogućava ozbiljne investicije i transformaciju u modernu hotelsku grupu. Stratex je najveći američki investitor u Crnoj Gori, u kojoj posluje od 2006. godine.

Od tada su, kako tvrde, u projekte u Crnoj Gori uložili više od 140 milijuna eura. Emilfarb je 2011. s dvojicom ukrajinskih poduzetnika preuzeo završetak projekta stambeno-turističkog kompleksa na Zavali, nakon financijskog sloma ruskog investitora Sergeja Polonskog i njegove kompanije Mirax, koja je prodala 60 posto stanova u izgradnji. Stratex je završio izgradnju stambenog naselja koje je preimenovao u Dukley Gardens i otvorio 2015. godine.

Neuspjeh s marinom u Budvi

Nešto ranije preuzeo je upravljanje Lukom Budva, s ciljem da izgradi suvremenu marinu, u čemu nije uspio zbog nepostojanja planskih dokumenata. Planirano je bilo i da mu se u tome pridruži turska Dogus grupa, ali je nakon primjedbi lokalnih vlasti ulaga

iz Turske odustao. Zakup Luke Budva vrijedi do 2027. godine, ali su predstavnici nove vlade nedavno najavili raskid ugovora sa Stratexom.

U sklopu Budvanske rivijere trenutačno posluje pet hotela: Slovenska plaža, Aleksandar, Palas, Castellastva i Mogren. MK Grupa je do sada u turizam u regiji uložila vise od 200 milijuna eura, a trenutačno u većinskom ili manjinskom vlasništvu ima 15 hotela u Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Komentirajte prvi

New Report

Close