Mjere protiv pandemije ovog vikenda zatvaraju skijaške centre u Kolašinu

Autor: Poslovni dnevnik , 23. ožujak 2021. u 22:00
Ove sezone nije bilo organiziranih turističkih grupa već su gosti dolazili individualno/Shutterstock

U državnom Ski-centru Kolašin 1600 u ožujku je 80% gostiju manje nego u dva prethodna mjeseca, a još teže je u privatnom Ski-centru Kolašin 1450.

Skijaški centri u Kolašinu, u Crnoj Gori, ovih dana su gotovo prazni nakon velikog broja gostiju tijekom siječnja i veljače.

Najnovije mjere protiv širenja koronavirusa vjerovatno će zaključiti zimsku sezonu ranije nego što je bilo planirano, unatoč tome što su uvjeti za skijanje odlični, a snijega ima u izobilju, pišu Vijesti.

U Ski-centru Kolašin 1600, u državnom vlasništvu, u ožujku je 80 posto gostiju manje nego u dva prethodna mjeseca. Prema riječima Miloša Popovića, izvršnog direktora Skijališta Crne Gore, zatvaranje Podgorice, odnosno zabrana napuštanja grada zbog koronavirusa, dodatno je smanjila broj gostiju. Ovih dana na tom skijalištu posjetitelji su uglavnom stanovnici Kolašina.

Snijega ima, rade i žičare

“Zimska turistička sezona je i uz rigorozne mjere zdravstvenih vlasti i brojna ograničenja u radu jako uspješna. Međutim, poznato je da su zdravstvene vlasti, s početkom od 25. veljače, donijele mjere zabrane međugradskog prometa koje i dalje traju.

Zbog toga, u ožujku je znatno smanjen broj skijaša koji posjećuju Ski-centar Kolašin 1600. U odnosu na prosjek turista koji je posjećivao skijaški centar u siječnju i veljači, u ožujku je broj posjetitelja manji za oko 80 posto”, rekao je Miloš Popović.

U Ski-centru Kolašin 1600 visina snijega iznosi 80 do 100 centimetara. Popović kaže da radi svih osam skijaških staza, ukupne dužine 10,5 kilometara. Prema njegovim riječima, skijaška će sezona, s obzirom na situaciju, najvjerovatnije biti završena ovog vikenda.

60

posto bila je radnim danom popunjenost hotela Bianca do početka ožujka

“Ako u travnju bude uvjeta za daljnji rad Ski-centra Kolašin 1600, u suradnji s Ministarstvom ekonomskog razvoja razmotrit ćemo opravdanost rada pod ovim ograničenjima”, objasnio je Popović.

Najnovije mjere u borbi protiv pandemije koronavirusa donijele su probleme i privatnom Ski-centru Kolašin 1450. Direktorica Dijana Bulatović tvrdi da je posjećenost manja “gotovo 100 posto”, i najavljuje da će sezonu završiti krajem ožujka.

“Zatvaranje Podgorice znatno je utjecalo na smanjenje posjećenosti. Uvjeti za skijanje na našem skijalištu su odlični. Snježnog pokrivača na dobro pripremljenim stazama ima i više nego dovoljno, odnosno 100 centimetara u podnožju i 190 na vrhu. Za skijaše radi šestosjedna žičara Vilina voda, ski-lift Jezerine i Baby lift”, rekla je Bulatović.

Još krajem veljače Aleksandar Vlahović, direktor kolašinske Turističke organizacije, govorio je da su zadovoljni popunjenošću smještajnih kapaciteta. “Gosti obično dođu prije vikenda te je popunjenost u hotelima dobra. Privatni smještaj također bilježi solidnu popunjenost.

Najbrojniji su gosti iz Albanije koji ovih dana bilježe najviše noćenja. Osim gostiju iz Crne Gore, tu su gosti iz regije, dosta je posjetitelja s Kosova, iz Rusije i Ukrajine“, rekao je Vlahović.

Dobro uređene staze

I u najvećem kolašinskom hotelu Bianca bili su zadovoljni brojem noćenja u siječnju i veljači.

“Radnim danima popunjeni smo od 40 do 60 posto. Vikendi su blizu 100 popunjenosti. Sve to ostvarujemo u sezoni kada nema turističkih grupa, već je prije svega riječ o individualnim rezervacijama.

Gosti su iz Crne Gore, Albanije, s Kosova, iz Srbije. Dosta snježnih padalina, dobro uređene staze na skijalištima, uz ponudu i sadržaje koje nudi hotel, zasad održavaju korektnu popunjenost.

Sljedeće razdoblje ovisit će o covid mjerama koje će donijeti vlada. Vjerujemo da će imati razumijevanja za turističke radnike sa sjevera“, govorili su u tom hotelu.

Međurim, epidemiološka situacija u Crnoj Gori u međuvremenu se znatno pogoršala.

Komentirajte prvi

New Report

Close