Zatražili kompaniji ‘Delta Real Estate’ zabrani prodaju tržnog centra ‘Delta Planet’

Autor: Poslovni dnevnik , 04. ožujak 2023. u 08:23
Niskogradnja iz Laktaša zatražila je od suda da kompaniji Delta Real Estate zabrani prodaju tržnog centra Delta Planet/Shutterstock

Nema dogovora oko dodatnih radova koji su značajno promijenili sam projekt, ali i poprilično podigli vrijednost radova na izgradnji trgovačkog centra.

Niskogradnja” iz Laktaša zatražila je od suda da kompaniji “Delta Real Estate” zabrani prodaju tržnog centra “Delta Planet” u Banjoj Luci, navodeći da se o tome trenutno pregovara i da bi im to znatno otežalo naplatu. dobiju li spor, saznaje portal Capital.

Podsjećamo, “Niskogradnja” Ljubomira Ćubića, koja je gradila trgovački centar “Delta”, tužila je tvrtku srpskog biznismena Miroslava Miškovića “Delta Real Estate” tvrdeći da im duguje 18,4 milijuna KM za izgradnju trgovačkog centra.

Capital je jučer objavio detalje te tužbe, uz koju je tvrtka iz Latakije podnijela prijedlog za određivanje mjere osiguranja.

Kao razlog za određivanje ove mjere naveli su veliku kreditnu zaduženost “Delta Real Estate”, loše poslovne rezultate u posljednje dvije godine, ali i informaciju da vlasnik planira prodati tržni centar u Banjoj Luci. Ističu da “Delta Real Estate” ne posjeduju nikakvu imovinu osim nekretnina koje su predmet ovog postupka.

18,4

milijuna KM navodno Delta duguje kompaniji Niskogradnja na ime izvršenih radova

“Jasno je da bi nagodba tužitelja, ako uspije u ovom sporu, mogla biti onemogućena i otežana, posebice s obzirom na vrijednost spora i kreditnu zaduženost protutužitelja”.

Opasnost je dodatno povećana činjenicom da je protupredlagatelj tvrtka koja radi po principu razvoja poslovanja, a zatim prodaje tvrtke, kao što su to učinili s nizom povezanih tvrtki. Predlagač raspolaže saznanjima da je u tijeku pregovarački proces u vezi prodaje ovog trgovačkog centra u Banjoj Luci”, navodi se u prijedlogu za određivanje mjera osiguranja.

Zbog toga je “Niskogradnja” predložila sudu izricanje mjere osiguranja kojom će se Miškovićevoj tvrtki zabraniti otuđenje, opterećenje ili raspolaganje nekretninama u njegovom vlasništvu, i to na izgrađenom trgovačkom centru s pripadajućim zemljištem.

“Ovakva mjera predstavlja sigurnost podnositelju zahtjeva za naplatu potraživanja u slučaju uspjeha u postupku. Slijedom navedenog jasno proizlazi da postoji osnovana bojazan da će se protuprijedlogom onemogućiti ili znatno otežati ostvarenje tražbine predlagatelja”, dodaje se u prijedlogu.

Niskogradnja je tražila da ova mjera sudskog osiguranja traje do pravomoćnog okončanja sudskog postupka. S druge strane, tom prijedlogu usprotivila se Miškovićeva “Delta Real Estate”.

Po ovoj tvrdnji nedavno je počelo suđenje pred Okružnim privrednim sudom u Banjoj Luci, a suština spora su dodatni radovi koji su, prema tvrdnjama “Niskogradnje”, značajno promijenili sam projekt, ali i vrijednost radova.

“Delta Real Estate” odbacuje njihove tvrdnje i optužuje “Niskogradnju” za loše izvedene radove.

Komentirajte prvi

New Report

Close