Srpski ‘kralj šećera’ napušta agrobiznis? Novac je uložio u nove poslove i nova tržišta

Autor: Poslovni dnevnik , 29. studeni 2021. u 07:01
Trans-Oil Group iz Moldavije kupio je pet Kostićevih tvrtki/S. Strukić/PIXSELL, Shutterstock

Vlasnik MK Groupa prodao je u godinu dana šest poljoprivredno – prehrambenih tvrtki, među kojima je i Sojaprotein, najveći srpski proizvođač soje, te se usredotočio na ulaganja u bankarstvo i hotelijerstvo.

Miodrag Kostić, vlasnik MK Groupa, preusmjerava svoj početni posao s hranom i to najvećim dijelom u bankarstvo, hotelijerstvo i nekretnine.

Za oko godinu dana vjerojatno najbogatiji srpski poduzetnik prodao je šest tvrtki iz poljoprivredno-prehrambenog sektora, a novac uložio u nove poslove i nova tržišta, piše Politika.

Prvo je prodao tvornicu ulja u Šidu, jednu od najmodernijih na Balkanu, u kojoj je vlasništvo stekao 2020. kupovinom Victoria Groupa. Tvornicu je kupio moldavski Trans-Oil Group. Riječ je o najvećem prerađivaču uljarica u toj zemlji koji ima 1650 radnika i tvornicu ulja u Rumunjskoj.

Ustupio i Agroglobe
Sredinom ove godine u iste ruke otišle su i još četiri uspješne kompanije iz MK Groupa: Granexport, Luka Bačka Palanka, Žito Bačka i Agroglobe. Bave se otkupom i trgovinom žitarica i uljarica, logistikom, skladištenjem, kao i proizvodnjom pšeničnog i kukuruznog brašna, hrane za životinje, trgovinom umjetnih gnojiva. Kompanija Agroglobe najveći je izvoznik žitarica i uljarica u Srbiji.

Nakon toga, Victoria Group prodao je i tvrtku Sojaprotein iz Bečeja američkoj multinacionalnoj kompaniji Archer Daniels Midland Europe (ADM). Sojaprotein je najveći proizvođač i prerađivač soje u Srbiji.

S druge strane, Kostić je nedavno kupio dio poslovnica ruskog Sberbanka u regiji.

Oscilacije u cijenama
Ljubodrag Savić, profesor beogradskog Ekonomskog fakulteta, kaže da je Kostić zaključio kako je najkorisnije da se u ovom trenutku, umjesto na agrobiznis, usredotoči na financije i turizam jer je u poljoprivrednom sektoru trenutačno mnogo nesigurnosti, od klimatskih promjena do oscilacija u cijenama.

Žarko Galetin, agrarni analitičar, smatra da su posljednje transakcije MK Groupa u sektoru hrane dokaz da je Srbija privlačna stranim ulagačima.

“Problem je što bi se moglo dogoditi da strani investitori postanu vodeći nositelji naše prehrambene industrije. Srbija je dobro sirovinsko područje, ipak ne smijemo dopustiti da postanemo sirovinska baza”, kaže Galetin.

Komentirajte prvi

New Report

Close