Milijarder Sardarov nije ništa izgradio, ali odlazi sa 92 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 24. veljača 2020. u 07:13
Rašid Sardarov vlasnik je dva hotela u Republici Srpskoj, jedan je prodao, a drugi ne radi

Vlada je dopustila Sardarovu povećanje snage u TE Ugljevik 3 suprotno Strategiji razvoja energetike RS kako bi se opravdala visoka cijena za otkup koncesije.

Hotel Comsar u Ugljeviku, u Republici Srpskoj, u vlasništvu ruskog milijardera Rašida Sardarova, prodan je kao i namještaj iz istoimenog hotela u Rudom, kako bi se naplatili dugovi bivših hotelskih radnika, doznaje portal Capital.

Sardarov je, uz šestogodišnji zastoj ulaganja u hidroelektranu Mrsovo i termoelektranu Ugljevik 3, zanemario i dva hotela koja ima u RS.

Sada je onaj u Ugljeviku, koji je 2018. godinu završio u gubitku od 234.526 KM, prodao tvrtki Dragičević Company koja se bavi priređivanjem igara na sreću i hotel je ponovno otvoren 30. prosinca s novim imenom – Atlas.

S druge strane, hotel u Rudom ne radi i prošlog tjedna organizirana je prodaja namještaja i drugog inventara kako bi se provele presude koje su zbog dugova dobili bivši radnici tog hotela.

Prodaja nije realizirana do kraja, već samo djelimično, jer nije bilo zainteresiranih kupaca. Računi hotela u Rudom blokirani su 30. studenoga 2018. godine, a iste godine je zabilježen minus od 284.972 KM.

Ne poštuje ugovor o koncesiji
Potpuna nebriga za hotele i kašnjenje s ulaganjima u energetiku RS doveli su u svibnju prošle godine do gledišta da Sardarova kompanija Comsar zapravo odustaje od projekata u tom BiH entitetu, u koje je obećavala uložiti više od milijardu KM.

Portal Capital je pisao kako će Elektroprivreda RS (ERS), da bi Sardarovu olakšala odluku o odlasku, od njega otkupiti koncesije za neizgrađenu termoelektranu u Ugljeviku, hidroelektranu u Rudom i rudnik ugljena koji također nije počeo s radom.

ERS bi koncesije Sardarovu, prema procjeni koju je sam naručio, trebao platiti više od 180 milijuna KM (oko 92 mil. eura).

Međutim, prema novim informacija portala, iako ne poštuje ugovor o koncesiji, vlada RS dozvolila je kompaniji Comsar Energy da poveća snagu planirane TE Ugljevik 3 sa 600 na 700 megavata, suprotno Strategiji razvoja energetike RS koja na toj lokaciji predviđa 600 megavata i politici Energetske zajednice, prihvaćenoj u RS, a koje se odnosi na veću proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Sardarovu vlast RS opet izlazi ususret, objašnjava portal, a sve kako bi se povećala vrijednost koncesije i opravdala visoka cijena koju ERS planira platiti za njen otkup, nakon što je odbijena ruska korporacija ZIO – Podoljska tvornica za strojogradnju, koja je htjela beskamatno izgraditi Ugljevik 3.

600

planirana je snaga termoelektrane Ugljevik 3, ali Sardarov je tražio i dobio povećanje snage na 700 megavata

Tako je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS prije tri mjeseca na zahtjev Comsara izdalo rješenje kojim se toj kompaniji dopušta pribavljanje studije utjecaja na okoliš za izgradnju novih blokova TE Ugljevik 3 snage 2×350 megavata.

Dodik zaustavio ruski konzorcij
Također, vlada RS je 30. prosinca 2019. donijela odluku o utvrđivanju uvjeta za produženje roka na koji je Sardarovu dodijeljena koncesija za izgradnju HE Mrsovo. Rok se može produžiti na razdoblje do 50 godina i u tom slučaju je ulagač dužan uplatiti jednokratnu koncesijsku naknadu od 193.150 KM.

S druge strane, navedeni ruski konzorcij ZIO, s kojim je dogovaran remont postojećih termoelektrana u Ugljeviku i Gackoj, ponudio je otkup koncesije od Sardarova i gradnju termoelektrane, i to tako da uveze svu potrebnu opremu i dijelove za gradnju dva nova bloka. Otplata je trebala biti osigurana kroz isporuku struje koja bi se dobila modernizacijom pogona.

Usto, Rusi bi gradili novu termoelektranu na koncesiji koja je dodijeljena Comsaru, za to bi dobili poticaj ruskih institucija i banaka namijenjenih izvozu.

Termoelektrana bi se otplaćivala od proizvodnje struje. RS bi nakon isplate postala vlasnik i tako dobila energetski objekt beskamatno.

ZIO je procijenio da su Sardarov i Comsar u Ugljevik 3 uložili 30 milijuna maraka, što je daleko manje od 180 milijuna koje je spremna platiti Elektroprivreda RS za koncesiju, rekao je izvor portala upućen u pregovore.

Prema tom izvoru, svi pregovori s Rusima stali su po naređenju Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva BiH, a Rusi su ostali u čudu.

Komentirajte prvi

New Report

Close