Metalska industrija BiH povećala izvoz za 45 posto

Autor: Poslovni dnevnik , 22. kolovoz 2021. u 22:00
Izvoz željeza i čelika povećan je na sva najznačajnija tržišta, najviše u Srbiju i Tursku/SHUTTERSTOCK

U izvozu najveću vrijednost ostvaruje elektroindustrija, odnosno električni strojevi, te željezo, čelik i proizvodi od njih.

Izvoz metalske industrije BiH u prvih šest mjeseci ove godine iznosio je 2,7 mlrd. KM (oko 1,3 mlrd. eura) i veći je za 45% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, podaci su Vanjskotrgovinske komore BiH.

U izvozu najveću vrijednost ostvaruje elektroindustrija, odnosno električni strojevi, te željezo, čelik i proizvodi od njih.

Električne strojeve BiH je najviše izvozila u Austriju, Sloveniju, Njemačku i Hrvatsku, navode iz Komore i dodaju da je izvoz porastao prema svim navedenim tržištima, najviše u Sloveniju (48 mil. KM) i Hrvatsku (26 mil. KM).

Željeza i čelika izvezeno je u vrijednosti od 424,7 mil. KM, što je povećanje od 217,9 mil. KM ili 105% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Izvoz željeza i čelika povećan je na sva najznačajnija tržišta, najviše u Srbiju (49,3 mil. KM) i Tursku (48,5 mil. KM).

U BiH su uvezeni proizvodi metalskog sektora vrijedni 3,5 mlrd. KM, što je više za 32%. Najviše je uvezeno proizvoda elektro i autoindustrije, a najznačajnija uvozna tržišta su zemlje EU i Srbija.

Sa svih najznačajnijih uvoznih tržišta povećan je uvoz, a najviše iz Slovenije, i to za 38 mil. KM. Uvoz automobila i dijelova povećan je za 21% u odnosu na prvo polugodište 2020. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close