McDonald’s nema namjeru nastaviti poslovanje u Bosni i Hercegovini

Autor: Poslovni dnevnik , 01. veljača 2023. u 22:00
Bingo je demantirao da je poslao upit za preuzimanje franšize/Shutterstock

Nakon skandala s bivšim nositeljem franšize, div brze hrane odlučio trajno napustiti BiH.

Nakon što su se u medijima pojavile spekulacije da bi Bingo grupa mogla preuzeti licencu za popularni lanac brze hrane McDonald’s, portal Avaz saznaje da se ova kompanija već duže vrijeme nema namjeru vraćati i poslovati u BiH. Bingo je demantirao da je poslao upit za preuzimanje franšize te da su o svemu obaviješteni i vlasnici prostora u kojima su se nalazili restorani McDonald’s-a.

Nakon jedanaest godina rada u Bosni i Hercegovini McDonald’s je zatvorio svoje poslovnice početkom ove godine. Ovaj lanac restorana brze hrane u našoj zemlji zatvoren je zbog niza problema koje je napravio vlasnik franšize Haris Ihtijarević i njegova kompanija Gliese 581g kojoj je McDonald’s dao franšizu.

Brojne prevare
Podsjećanja radi, McDonald’s podnosi tužbu protiv Harisa Ihtijarevića. Njegova kompanija Gliese 581g izgubila je licencu nakon niza skandala. Prvo je stigla presuda suda u Sarajevu, jer Ihtijarević nije plaćao najam prostora McDonald’sa u Titovoj ulici.

Tada su otkrivene brojne financijske prevare. Kako je ranije objavljeno, Ihtijarević je šutio i odlučio prodati parking mjesto na Marindvoru. Pretpostavlja se da prodaje imovinu u Sarajevu kako bi što prije napustio BiH, prenosi Avaz.

Problemi su nastali kada je Županijski sud u Sarajevu zbog dugovanja za najam početkom prosinca naložio povrat Raiffeisen banci jednoga prostora u kojemu se nalazio McDonald’s restoran. Lokalni mediji su naveli kako se radi o dugovanju od pola milijuna eura. Raiffeisen banka je potvrdila da su dobili presudu protiv kompanije Gliese 581g, koja je bila lokalna franšiza McDonald’sa, no nisu objavili koliko je iznos duga u pitanju.

N1 televizija je navela da je nakon te presude i niza utvrđenih nepravilnosti i kriminala, uprava kompanije za Europu McDonald’s raskinula ugovor s lokalnom franšizom, zbog čega se niz restorana koje su otvorili u Sarajevu i Mostaru zatvara od 30. prosinca. Mediji su tada objavili i poraznu informaciju kako se BiH na taj način našla u društvu s Rusijom i Bjelorusijom.

Gdje će radnici?
Tamo je McDonald’s zatvorio restorane u znak solidarnosti s Ukrajinom, a u BiH “zbog kriminala i javašluka”, naveli su. Primjerice, sarajevskom javnom komunalnom poduzeću “Vodovod i kanalizacija” firma koja je bila nositelj franšize McDonald’sa duguje više od 12.000 KM. Nakon što je Bosna i Hercegovina ostala bez restorana brze hrane svjetskog brenda McDonald’s jer je domaća kompanija izgubila licencu, za radnike koji su ostali bez posla stiže ponuda iz susjedne Hrvatske.

Naime, kako su za N1 odgovorili iz kompanije Globalna hrana koja je vlasnik franšize za McDonald’s u Hrvatskoj, a koja ima preko tri tisuće zaposlenih, prijave radnika koji su radili u bh. kompaniji koja je bila nositelj dozvole ovog svjetskog lanca su itekako dobrodošle. U McDonald’su Hrvatska svi kandidati imaju jednaka prava na zaposlenje, s obzirom na kvalifikacije i trenutnu potražnju za djelatnicima.

Baš zato ćemo svaku potencijalnu prijavu zainteresiranih kolega iz Bosne i Hercegovine uzeti u obzir te im pri tome pomoći u rješavanju radnih dozvola”, rečeno je za N1. Ono što sve zanima su financijski uvjeti. “Prosječna neto plaća za početnu poziciju iznosi oko 930 eura, a osiguravamo i kontinuiranu edukaciju, treninge te fleksibilno radno vrijeme”, objasnili su iz kompanije Globalna hrana.

U svakom slučaju, odlazak diva brze hrane iz BiH iznimno je loša poruka investitorima koji ionako zbog političke nestabilnosti i korupcije često izbjegavaju BiH.

Komentirajte prvi

New Report

Close