Mali poljoprivrednici u RS-u u strahu od novog poreza

Autor: Poslovni dnevnik , 16. travanj 2023. u 22:00
Sjetva skuplja nego ikad, a dodatno nas opterećuju, upozoravaju poljoprivrednici u RS/I. Galović/PIXSELL

Predstavnici poljoprivrednika koje smo pozvali nisu htjeli dati izjave zato što su “pregovori još u tijeku”, zbog čega ne mogu biti konkretni.

Male poljoprivrednike s godišnjim prometom ispod 50.000 maraka od sljedeće godine bi mogao dočekati novi način oporezivanja na dohodak po kojem će plaćati godišnji paušal od oko 400 maraka.

Prema riječima nekoliko poljoprivrednika u Republici Srpskoj koji su se javili portalu CAPITAL, pored visokih i ove godine puno skupljih ulaganja ove će im godine dodatno opterećenje biti novi porez, koji će ih natjerati da odjave svoja domaćinstva i prijeđu u sivu zonu.

”Znate li koliko žitarica, povrća ili voća treba posijati, uzgojiti, ubrati i prodati poljoprivrednik da bi mu preteklo 400 maraka da da državi? Taj iznos nije velik za one koji imaju velike farme i domaćinstva s hektarima zemlje i stotinama grla stoke, ali što da radi onaj koji ima 30 ovaca ili dva dunuma zemlje povrtnjaka?

To su mali proizvođači, nekomercijalna domaćinstva, obiteljske farme. Zašto nas dodatno opterećuju umjesto da nas stimuliraju, pogotovo sada kada je sjetva skupa kao nikad prije”, rekao nam je jedan poljoprivrednik.

Predstavnici poljoprivrednika koje smo pozvali nisu htjeli dati izjave zato što su “pregovori još u tijeku”, zbog čega ne mogu biti konkretni. Neki među njima kažu i da bi to mogao biti put u “sivu zonu” na kojem bi moglo doći do masovnog odjavljivanja domaćinstava, a neki da bi novi porez mogao biti čak i povoljniji u odnosu na dosadašnje obveze.

U Ministarstvu financija RS-a kažu da će u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Poreznom upravom Republike Srpske pripremiti izmjene Zakona o porezu na dohodak i uvesti novo oporezivanje.

”Tako bi se sustav oporezivanja prihoda od samostalnog obavljanja poljoprivredne djelatnosti maksimalno pojednostavio i utvrdio porez u skladu s ekonomskom snagom poreznih obveznika, pri čemu će se svakako voditi računa da za male poljoprivrednike godišnji porez ne prelazi iznos od 400 KM”, kažu u Ministarstvu financija RS.

Komentirajte prvi

New Report

Close