Male trgovine u CG radit će nedjeljom za vrijeme turističke sezone

Autor: Poslovni dnevnik , 20. lipanj 2021. u 22:00
Dopuštenje za rad nedjeljom i blagdanima odnosi se na ljetnju turističku sezonu 2021. /SHUTTERSTOCK

Cilj je tripartitnog socijalnog dijaloga stvaranja uvjeta za oporavak crnogorske ekonomije nakon krize izazvane pandemijom Covida-19.

Socijalni partneri u Crnoj Gori dogovorili su da se pokrenu izmjene Zakona o unutarnjoj trgovini kojima će se omogućiti rad nedjeljom poduzetnicima i malim tvrtkama za potrebe ljetnje turističke sezone 2021. godine i zimske turističke sezone 2021./2022., čime bi se, potaknula ekonomska aktivnost koja je značajno oslabljena uslijed krize izazvane pandemijom Covida-19, priopćeno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

Kako se navodi, u posljednjih nekoliko mjeseci to ministarstvo vodilo je intenzivan dijalog sa socijalnim partnerima (Savez sindikata Crne Gore, Unija slobodnih sindikata Crne Gore i Unija poslodavaca Crne Gore) kako bi zajednički došli do održivih rješenja na dobrobit cjelokupnog društva.

“Uvažavajući osjetljivost ekonomskog trenutka u kojem se nalazi crnogorsko gospodarstvo, što utječe na standard građana, socijalni partneri su iskazali spremnost da daju svoj doprinos oporavku gospodarstva, ali i unaprjeđenju prava radnika i poslodavaca.

Zato su intenzivirani pregovori oko Općeg kolektivnog ugovora i pronalaženja načina kojim će se omogućiti rad nedjeljom poduzetnicima i malim tvrtkama koje su uglavnom obiteljske tvrtke čiji je opstanak bio doveden u pitanje uslijed posljedica pandemije”, navodi se u priopćenju.

Problemi nisu od jučer

Naime, osim višegodišnjih problema s kojima se sučeljavaju radnici i poslodavci u Crnoj Gori, na cjelokupno poslovno okružje dodatno su utjecala i neka postojeća zakonska rješenja.

“Donošenjem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutarnjoj trgovini u srpnju 2019. godine, zabranio se rad trgovinama na veliko i malo nedjeljom i za državne i druge blagdane.

90,5

posto crnogorskog gospodarstva čine male tvrtke

Navedena izmjena izvazvala je oprečne reakcije u društvu i kod socijalnih partnera. S tim u vezi pristupilo se intenzivnom socijalnom dijalogu kako bi se pronašlo najbolje rješenje, koje bi odgovorilo potrebama zaposlenika i poslodavaca”, dodaju iz Ministarstva ekonomskog razvoja. Rezultat je Memorandumom o socijalnom partnerstvu koji predviđa niz aktivnosti.

“Znajući da 90,5% crnogorskog gospodarstva čine male tvrtke, postignut je dogovor da se pristupi izmjenama navedenog zakona koje bi omogućile rad nedjeljom poduzetnicima i malim tvrtkama za potrebe ljetnje turističke sezone 2021. i zimske turističke sezone 2021./2022. godine”, poručuju iz ministarstva.

U dijelu unaprjeđenja prava radnika, kao rezultat intenzivnog socijalnog dijaloga usaglašen je Prijedlog općeg kolektivnog ugovora kojim se, kako navode, uređuju prava, obveze i odgovornosti iz radnog odnosa, postupak zaključivanja, izmjena i dopuna kolektivnog ugovora, međusobni odnosi potpisnika kolektivnog ugovora i druga pitanja od značaja za radnike i poslodavce.

Uvjeti za oporavak ekonomije

“Najznačajnija unaprjeđenja prava radnika predviđena Prijedlogom općeg kolektivnog ugovora su povećanje naknade za rad nedjeljom za 100%, povećanje koeficijenata složenosti poslova za utvrđivanje plaće, uvođenje plaćanja rada u dvije smjene, kao i nadoknada za pripravnost i mnoga druga pitanja”, navodi se u priopćenju.

Povrh toga, socijalni partneri su se dogovorili da će uložiti napore i aktivnosti da se steknu uvjeti za otvaranje pregovora oko Granskog kolektivnog ugovora za sektor trgovine, da će se pristupiti izradi podzakonskog akta kojim će se urediti kriteriji i pravila za izdavanje dozvole za rad u dane državnih i drugih blagdana.

“Uvažavajući načela tripartitnog socijalnog dijaloga, a s ciljem stvaranja uvjeta za oporavak crnogorske ekonomije nakon krize izazvane pandemijom Covida-19, kao i osiguranja dostojanstvenih uvjeta rada za zaposlenike, vlada Crne Gore, Savez sindikata Crne Gore, Unija slobodnih sindikata Crne Gore i Unija poslodavaca Crne Gore, završili su pregovore s ciljem zaključivanja Memoranduma o socijalnom partnerstvu”, priopćeno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

Komentirajte prvi

New Report

Close