Mađari će graditi solarnu elektranu iako je koncesiju dobila Elektroprivreda RS

Autor: Poslovni dnevnik , 21. kolovoz 2022. u 22:00
Vlasti RS najavljivale su da će solarna elektrana pokraj Trebinja biti najveća u regiji, a radovi su trebali početi u proljeće ove godine/Shutterstock

Kompanija Lugos Renewables došla je do koncesije i većinskog udjela u tvrtki Solarna elektrana Trebinje 1 zaobilaženjem procedura i bez javnog nadmetanja.

Mađarska kompanija Lugos Renewables (LREN) bit će većinski vlasnik solarne elektrane vrijedne više od 50 milijuna eura koja će se graditi u blizini Trebinja. To je za Radio Slobodna Europa (RSE) potvrdio István Halász, glavni direktor kompanije.

On je rekao i da je LREN s Elektroprivredom Republike Srpske (ERS) potpisao sporazum o tajnosti, kada je riječ o određenim detaljima ugovora.

Poslali tim stručnjaka
Prema dokumentima u koje je RSE imao uvid, Mađari će biti vlasnici 70 posto udjela u tvrtki Solarna elektrana Trebinje 1, kao i koncesije, koja je dodijeljena ERS-u, osnivaču elektrane snage 72,92 megavata, koja bi trebala proizvoditi oko 100 gigavatsati električne energije godišnje, a prostirat će se na 120 hektara površine.

Vrijednost udjela u vlasništvu Mađara iznosi nešto više od 2,5 milijuna eura. Vlasti RS najavljivale su da će solarna elektrana pokraj Trebinja biti najveća u regiji, a radovi su trebali početi u proljeće ove godine.

No, početak radova čeka odluku Konkurencijskog vijeća BiH, koje mora odobriti preuzimanje većinskog udjela, a predmet je još u proceduri. Iz mađarske kompanije objašnjavaju da je solarna elektrana započela kao projekt Elektroprivrede RS, nakon čega je ERS njih kontaktirao.

50

milijuna eura vrijedna je solarna elektrana

“Mi smo se u travnju 2021. pridružili projektu kao tim stručnjaka, čije je cilj bio izgradnja elektrane po najvišim standardima. Kasnije smo redizajnirali projekt, te poslali pismo namjere koje je zajednički potpisano 21. lipnja 2021.”, ističu iz LREN-a.

Tvrde da su tijekom razvoja projekta dogovoreni detalji, te je potpisan ugovor o kupovini udjela. “Planiramo počneti s izgradnjom u drugom tromjesečju 2023. a završetak se očekuje krajem 2024.”, procjenjuju Mađari.

Luka Petrović, direktor Elektroprivrede RS, tvrdi da nije riječ o prodaji elektrane, već o investiciji. “ERS će po povoljnoj cijeni otkupljivati struju i dobit će u startu 2,75 milijuna eura, a neće uložiti ništa u realizaciju te investicije”, rekao je Petrović.

Izuzetak od zakona
Međutim, Transparency International BiH tvrdi da su Mađari došli do koncesije namijenjene ERS-u zaobilaženjem procedura i bez javnog nadmetanja, te da će raditi posao pod uvjetima koji nisu poznati javnosti.

Ali ERS navodi da postoji izuzetak od zakona koji se odnosi na pristup informacijama, a koji uključuje povjerljive interese treće strane, te je utvrđeno da informacija nije od javnog interesa.

Srđan Traljić iz Transparency International BiH, rekao je da se prilikom mijenjanja vlasništva nad elektranom nije radilo po zakonskim procedurama, nego je došlo do obične prodaje kompanije.

“Nije prvi put da se koncesija daje javnom poduzeću, a onda se bez ikakvog javnog poziva u to uvode privatni investitori”, upozorava Traljić.

Komentirajte prvi

New Report

Close