M. T. Abraham Group ulaže 32 mil. eura u solarne elektrane za mostarski Aluminij

Autor: Poslovni dnevnik , 21. ožujak 2022. u 22:00
Aluminij je prestao s radom u ljeto 2019./Shutterstock

Podaci o broju sunčanih dana na području Hercegovine upućuju na značajne izvore sunčeve energije
s iznimno povoljnim sezonskim rasporedom, što pruža priliku za učinkovito korištenje tih potencijala.

U skladu s izrađenim strateškim planom razvoja, M. T. Abraham Group u kratkoročnom razdoblju intenzivno radi na nadogradnji Ljevaonice, ponovnom pokretanju tvornice anoda i pogona elektrolize te izgradnji i pokretanju novih pogona u Aluminij Industriji Mostar.

M. T. Abraham Group daje snažnu potporu energetskoj tranziciji prema obnovljivim izvorima i niskougljičnoj električnoj energiji, rekli su Večernjem listu BiH iz te kompanije koja iz dana u dan bilježi sve bolje rezultate, zapošljava radnike i probija se na zahtjevna svjetska tržišta.

Smanjuju ugljični otisak
S ciljem osiguranja daljnjeg proširenja obujma projekta i suradnje, M. T. Abraham Group planira ulagati u elektrane na obnovljive izvore energije, čime će osigurati stabilnu i pristupačnu opskrbu električnom energijom koja će zadovoljiti potrebe tvornice, a pritom ostati vjerna Aluminijevoj predanosti promoviranju održivosti i ekološke svijesti te odgovornosti.

Podaci o broju sunčanih dana na području Hercegovine upućuju na značajne izvore sunčeve energije s iznimno povoljnim sezonskim rasporedom, što pruža priliku za učinkovito i dugoročno korištenje solarnih potencijala. Aluminij je jedan od najvećih potrošača električne energije u BiH.

Za postrojenje treba osigurati sigurnu i stabilnu opskrbu električnom energijom od 8760 sati godišnje. Ulaganjem u solarnu fotonaponsku elektranu Aluminij Industrija u sklopu M. T. Abraham Group zadovoljit će potrebe za električnom energijom Ljevaonice, Anoda i upravne zgrade.

Solarna fotonaponska elektrana proizvodit će više od 68.000 megavatsati godišnje, objasnili su. Aktivnosti ishođenja potrebnih dozvola i definiranja financijskog modela za financiranje izgradnje solarne fotonaponske elektrane već su počele.

Za ovaj će projekt M. T. Abraham Group osigurati kapitalna ulaganja i sredstva za operativne troškove u iznosu većem od 63 milijuna KM (oko 32 mil.eura). U manje od tri mjeseca od početka proizvodnje Aluminij Industrija certificirana je prema ISO standardima te je postala dio Aluminum Stewardship Initiative i European Aluminium.

Dodatno, Aluminij poduzima europske korake i djeluje u skladu s Pariškim sporazumom te nastoji imati minimalan ugljični otisak.

Novo zapošljavanje
Aluminij je prestao s radom u ljeto 2019. godine nakon što su dugovanja premašila 220 milijuna eura. M.T. Abraham Group je preko kompanije Aluminij Industrija djelimično obnovio proizvodnju u Aluminiju, u pogonima Ljevaonice, u studenome 2020. godine.

Od bivših oko 900 radnika koliko je radilo u Aluminiju, nakon pokretanja proizvodnje u Ljevaonici ponovno je angažirano njih 250. U rujnu prošle godine Skupština dioničara mostarskog Aluminija odobrila je davanje pogona tvornice Anoda u najam Aluminij Industriji.

“Nakon Ljevaonice, koja je počela s proizvodnjom, sada se kreće s drugom fazom, odnosno oživljavanjem pogona Anoda. To znači novo zapošljavanje”, izjavio je Zdenko Klepić, predsjednik Nadzornog odbora Aluminija.

Komentirajte prvi

New Report

Close