Lutrija RS od Bugara kupuje tisuću aparata za kockanje

Autor: Poslovni dnevnik , 16. ožujak 2021. u 22:00
Lutrija RS ima 51% udjela u tvrtki EVL koja je kupila aparate/SHUTTERSTOCK

Aparate će isporučit kompanija Euro Games Technology iz Sofije, kojoj će biti plaćeno u 24 rate.

Lutrija Republike Srpske, preko svoje tvrtke EVL, kupuje u Bugarskoj tisuću aparata za kockanje koje će platiti 10,8 milijuna maraka (oko 5,5 mil. eura), doznaje portal Capital.ba.

Aparate će isporučiti kompanija Euro Games Technology iz Sofije, kojoj će biti plaćeno u 24 rate. Inače, konkurent Bugarima za taj posao bila je tvrtka Novo RS iz Banja Luke. Njihova ponuda je odbijena jer je procijenjeno da se njihovi aparati za kockanje ne bi mogli povezati na server, te da nemaju razvijeni sustav za ID čitače.

Međutim, zakonitost poslovanja tvrtke EVL vrlo je upitna budući da su nadležni sudovi presudili kako je osnovana na nezakonitim načelima, objašnjava Capital.ba.

Lutrija RS ima 51 posto udjela u toj tvrtki, a ostatak je u vlasništvu Casinos Austria VLT AG iz Švicarska. Švicarska tvrtka je osnovana samo nekoliko dana prije raspisivanja javnog poziva u RS i izabrana je za partnera Lutrije RS, uz veliku pomoć vlade koja je provodeći proceduru prekršila Ustav RS.

5,5

milijuna eura stoje bugarski aparati za kockanje

Naime, vlast je odredila uvjete za izbor koji su pogodovali isključivo toj švicarskoj tvrtki, što prema ocjeni Ustavnog suda RS nije u suglasnosti s Ustavom, Zakonom o igrama na sreću i Zakonom o vladi Republike Srpske.

Kako bi vlast ipak poštivala odluku suda prvo su u prosincu prošle godine po hitnom postupku donesene izmjene Zakona o igrama na sreću, gdje je navedeno da mogu propisivati takve uvjete, nakon čega su počeli mijenjati spornu uredbu.

Međutim, osporenim dijelovima Zakona o igrama na sreću samo su promjenili brojeve, dok je tekst ostao nepromijenjen. Tako je i dalje ostalo na snazi da budući partner u posljednje tri godine mora imati promet od najmanje tri milijarde eura, od čega milijardu od priređivanja lutrijskih igara.

S druge strane, priređivači igara na sreću u RS vode pravnu bitku kako bi se sudske odluke poštivale. Tako su ovih dana predstavnici kompanije Meridian Tech poslali požurnicu Okružnom sudu u Banjoj Luci tražeći da se poštuje presuda koja obvezuje Lutriju RS da raspiše novi natječaj za izbor poslovnog partnera.

Komentirajte prvi

New Report

Close