Luštica Development gradi dva umjetna jezera za golf terene

Autor: Poslovni dnevnik , 28. svibanj 2020. u 07:31
Novo naselje Luštica Bay zajednički je projekt crnogorskih vlasti i stranih ulagača/LUSTICABAY.COM

Izgradnja sistema za navodnjavanje budućih golf terena neće imati značajnije negativne utjecaje na životnu sredinu ili kulturno-povijesno nasljeđe, uvjeravaju autori.

Podgorički Institut za istraživanja i razvoj u oblasti zaštite na radu iz Podgorice predstavio je na okruglom stolu u Tivtu nacrtu Elaborata o procjeni utjecaja na životnu sredinu Glavnog sistema za irigaciju(navodnjavanje) golf terena u kompleksu Luštica Bay, u okviru postupka javne rasprave koji završava u četvrtak.

Najznačajnije karakteristike Elaborata i samog projekta su sudionicima okruglog stola predstavili Željko Spasojević i Milutin Dragutinović, članovi autorskog tima koji je radio taj dokument.

Teren od milijun kvadrata

Prema riječima Dragutinovića, nakon sagledavanja svih karakteristika projekta i načina na koji će se on realizirati, zaključeno je da izgradnja sistema za navodnjavanje budućih golf terena na Luštici neće imati značajnije negativne utjecaje na životnu sredinu ili lokalno kulturno-povijesno nasljeđe.

2500

kubika vode dnevno procijenjena je količina potrebna za navodnjavanje luštičkih golf terena u razdoblju maksimalnih potreba za vodom

Prema projektu iza kojeg stoji investitor turističkog resorta Luštica Bay, kompanija Luštica Development iz Tivta, za navodnjavanje kompleksa šampionskog golf igrališta sa 18 rupa koje se proteže na preko milijun kvadrata u tom kompleksu, kao i brojnih zelenih površina u okolnim naseljima i hotelima, gradiće se kompleksan sistem pumpi, potisnih vodova i cjevovoda za zaljevanje zelenila u ukupno tri faze, na 14 katastarskih parcela, javlja Bokanews.

Projekt u tri faze

Budući da je ovo predio bez prirodnih izvorišta vode, sva voda potrebna za navodnjavanje golf terena će se prema projektu uzimati na izlasku iz dvaju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda – velikog Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV) za Tivat i Kotor na Klačini, odnosno manjeg Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV) za sam kompleks Luštica Bay na Luštici.

Za navodnjavanje će na samim golf terenima biti napravljena i dva manja umjetna jezera na istoku i zapadu koja imaju karakter tzv. kompenzacijskih umjetnih bazena. Sistem za irigaciju ima zadatak da preko pumpnih stabica, kompeznacionih komora i potisnih cjevovoda, transportira prečišćenu vodu iz PPOV-a do umjetnih jezera.

Sistem je projektiran da zadovolji potrebe za navodnjavanjem cijelog golf terena koji se u razdoblju maksimalnih potreba za vodom procjenjuje na 2500 kubika dnevno. Pri tome će se iz zapadnog umjetnog jezera preko pumpne stanice maksimalno dnevno trošiti 814 kubika vode za navodnjavanje viših zona terena. Tome treba dodati i još 557 kubika koje će za navodnjavanje nižeg dijela terena iz ovog jezera oticati prirodnim padom.

Iz istočnog umjetnog jezera maksimalno će se dnevno za zalijevanje zelenila u kompleksu Luštica Bay pumpati 1129 kubika vode. Inače, procjene su da će pored 2500 kubika dnevno za zalijevanje trave na gof terenima, ubuduće trebati i 1627 kubika vode dnevno za navodnjavanje svih ostalih zelenih površina u cijelom kompleksu Luštica Bay, pa će se realizacija izgradnje cijelog ovog irigacijskog sistema odvijati kroz tri faze.

Novo naselje zajednički izgradili švicarski Orascom i vlada C. Gore

Luštica Bay, novi grad na crnogorskom dijelu Jadrana otvoren je u ljeto 2018. kao potpuno operativna i funkcionalna destinacija. Luštica Development, zajednička kompanija švicarskog Orascom Developmenta (90 posto) i vlade Crne Gore (10 posto) na tivatskom dijelu poluotoka Luštica razvija projekt izgradnje sedam hotela, dvije marine, golf terena s 18 rupa te 2000 stanova, vila i kuća. Vrijednost projekta procijenjena je na 1,1 milijardu eura. Lani je Luštica Development dobio status zatvorenog distributivnog sistema električne energije za područje turističkog kompleksa Luštica Bay.

Komentirajte prvi

New Report

Close