Preko noći ukinuli sve avionske linije

Autor: Poslovni dnevnik , 28. veljača 2024. u 09:53
Foto: SHUTTERSTOCK

Grčki prijevoznik je donio odluku o obustavi svih prethodno najavljenih linija do 31. ožujka – Stockholm, Halmstad, Maastricht, Saarbrucken i Esbjerg.

Zrakoplovna kompanija Lumiwings obustavila je sve operacije s Međunarodnog aerodroma Tuzla, potvrđeno je za Klix.ba. Kako navode, razlog leži u slaboj popunjenosti zrakoplova, odnosno ekonomskoj neopravdanosti suradnje koja bi svakako mogla biti potpuno prekinuta.

Grčka aviokompanija Lumiwings dobila je u prosincu prošle godine subvenciju Vlade Tuzlanskog kantona u iznosu od dva i pol milijuna konvertibilnih maraka, nakon čega je i službeno uspostavljeno poslovanje s Međunarodnim aerodromom u Tuzli.

Potrošili novac
Navedeni iznos novca bio je namijenjen za pokrivanje eventualnih gubitaka koje bi avioprijevoznik pretrpio, a kako Klix.ba doznaje, novac je već u potpunosti utrošen za ekonomsku naknadu.

Naime, kako doznaje Klix, novac je iskorišten za pokrivanje troškova zbog izuzetno slabog odaziva putnika, odnosno prilično male popunjenosti aviona, što je posebno bilo izraženo u siječnju i veljači ove godine.

Uzeli subvencije pa otišli

Lumiwings je u prosincu prošle godine dobio subvenciju Vlade Tuzlanskog kantona u iznosu od dva i pol milijuna km.

Slijedom toga Lumiwings je donio odluku o obustavi svih prethodno najavljenih linija do 31. ožujka ove godine. Odnose se na Stockholm, Halmstad, Maastricht, Saarbrucken i Esbjerg. Prvotni plan bio je smanjiti broj tjednih operacija na tim destinacijama s dvije na jednu, no na kraju je donesena rigoroznija odluka.

Također, planirani letovi za Istanbul obustavljeni su nešto ranije, a prvi avion za tursku prijestolnicu službeno je trebao poletjeti 5. ožujka ove godine.

Lumiwings je o svom potezu obavijestio Međunarodnu zračnu luku Tuzla, iz koje je ranije za Klix.ba potvrđeno da su poslovni potezi grčkog aviopijrevoznika za prva dva mjeseca ove godine ispod poslovnog plana.

Aerodrom Tuzla je u siječnju opslužio 19.171 putnika, što je za 67,1 posto manje u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Regionalne zračne luke u ožujku očekuju rast prometa pa će Tuzla očito biti neugodna iznimka, pokazuju podaci Ex-Yu Aviation Newsa.

U neskladu s regijom
Sarajevska zračna luka ovog ožujka raspolaže sa 115.848 slobodnih mjesta, što je 4,3 posto više u odnosu na prošlu godinu. Pegasus Airlines bit će njegov najveći prijevoznik s 19,3% udjela kapaciteta.

Beogradska zračna luka ima najviše slobodnih mjesta na redovnim letovima u ožujku, 743.806. Ta brojka predstavlja rast od 20,7% u odnosu na 2023. Air Serbia će i dalje zadržati svoju poziciju najvećeg prijevoznika, držeći 49,5% svih raspoloživih redovnih kapaciteta u zračnoj luci.

Slijedi Zagreb s 401.885 raspoloživih sjedala na redovnim letovima tijekom mjeseca. To predstavlja rast od 12% u odnosu na lani. Croatia Airlines će zadržati poziciju najvećeg prijevoznika u zračnoj luci s 41% raspoloživog kapaciteta. Slijedi ga Ryanair s 24,2%.

Zračna luka Skoplje ima 268.680 sjedala u ožujku, što je povećanje od 31,8%. Wizz Air će imati 61,1% udjela raspoloživih mjesta. Prištinska zračna luka imat će 220.952 raspoloživa sjedala, međutim, ima brojne letove koji se prodaju isključivo preko turoperatora koji se smatraju čarterima.

Zračna luka Podgorica ima 129.276 redovnih sjedala na tržištu u ožujku, što je 8,9% više u odnosu na 2023. Turkish Airlines je najveći prijevoznik sa 17,6% kapaciteta, ispred Air Srbije sa 17,2% udjela sjedala.

Komentirajte prvi

New Report

Close