Luka Kopar lani prekrcala rekordan broj kontejnera, nastavljaju se ulaganja

Autor: Poslovni dnevnik , 02. siječanj 2022. u 22:00
Foto: Pixabay

Daljnji rast prekrcaja kontejnera i osiguranje visoke razine produktivnosti ovisit će i o projektu proširenja pristaništa.

U srijedu, 29. prosinca 2021., Luka Kopar je na kontejnerskom terminalu premašila dosadašnji rekord u prekrcaju kontejnerskih jedinica (TEU) iz 2018., koji je iznosio 988.501 jedinica.

“U 2021. ćemo premašiti 996.000 pretovarenih TEU-a, što je novi rekord. Ovo je važna prekretnica, posebno zbog posljedica pandemije na globalne logističke pravce.

Ulaganjima u povećanje kapaciteta nastavit ćemo zadržati status najvećeg kontejnerskog terminala na Jadranu”, rekao je Boštjan Napast, predsjednik Uprave Luke Kopar.

Daljnji rast prekrcaja kontejnera i osiguranje visoke razine produktivnosti ovisit će i o projektu proširenja pristaništa.

“Operativna obala kontejnerskog terminala, koja je produžena za gotovo 100 metara, predana je na korištenje u lipnju. Nastavili smo s izgradnjom skladišnih prostora, gdje ćemo do sredine 2022. dobiti ukupno 25.000 četvornih metara dodatnog prostora. Već se polovica tog novog prostora koristi za skladištenje kontejnera”, navode iz Luke Kopar.

Dodaju da je riječ je o najvažnijem infrastrukturnom projektu Luke Kopar u posljednjih deset godina s financijskog i strateškog stajališta. Vrijednost investicije je 45,6 milijuna eura. Time, i uz poboljšanja u području radnih procesa, godišnji kapacitet terminala povećat će se na 1,5 milijuna TEU-a.

“Kako bi olakšali upravljanje, već smo naručili dvije nove kontejnerske dizalice super post-Panamax klase, koje se očekuju sredinom 2022. Pripremamo dokumentaciju za početak izgradnje sjevernog dijela prvog pristaništa koji će također biti namijenjen kontejnerima”, objašnjavaju iz Luke Kopar.

Budući da već 50 posto svih kontejnera prekrcanih u Kopru putuje željeznicom, budući razvoj kontejnerskog terminala i luke ovisi i o pravovremenoj izgradnji dodatne željezničke veze sa zaleđem. Drugi kolosijek trebao bi proraditi 2026. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close