Luka Brčko obnavlja se bespovratnim novcem iz EU i kreditom EBRD-a

Autor: Poslovni dnevnik , 16. lipanj 2021. u 22:00
Obnovit će se i željeznička pruga /Pixabay

Nabavit će se i nova dizalica nosivosti 16 tona, čime će prekrcaj roba biti tri puta veći, i u jednom satu moći će se pretovariti između 150 i 200 tona.

Počela je modernizacija Luke Brčko, jedine međunarodne luke u Bosni i Hercegovini, smještene na rijeci Savi. Želi se postići bolja povezanost BiH i zemalja regije s Europskom unijom.

Ukupna vrijednost projekta je 10 milijuna eura i financira se bespovratnim sredstvima Europske unije većim od tri milijuna eura i kreditom Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) od sedam milijuna eura.

Projekt modernizacije Luke Brčko obuhvaća nekoliko cjelina, prvi radovi obavit će se na rekonstrukciji platoa, a izvodit će ih tvrtke Bijeljina i Prijedor putevi, izabrane na javnom natječaju. Vrijednost tih radova iznosi 1,770.000 KM (oko 904.000 eura).

“Luka Brčko je važna tranzitna točka za teretni promet u BiH, a s Europskom unijom povezana je željezničkim, cestovnim i riječnim putem. Ovim projektom modernizacije, koji se sastoji od rekonstrukcije platoa s odvodnjom oborinskih voda, nabavom nove dizalice, obnovom željezničke pruge od željezničke postaje Brčko Novo do Luke Brčko, s izgradnjom pristupne ceste, postići ćemo da naša luka postane konkurentnija, učinkovitija, bolje opremljena i s povećanim kapacitetom, čime ćemo moći povećati i obujam posla te privući nove klijente”, rekao je Perica Josić, direktor Luke Brčko.

Središte integracijskih aktivnosti

Prema riječima Eseda Kadrića, gradonačelnika Brčkog, završene su sve pripremne radnje kako bi se počelo s realizacijom strateškog infrastrukturnog projekta. “Modernizacija jedine riječne luke u BiH povećat će konkurentnost Brčko distrikta, kada govorimo o gospodarskom razvoju. Očekujemo da će korist od ovog projekta imati cijela BiH”, rekao je Kadrić.

Projekt obnove luke jedan je od najznačajnijih u Brčkom, koji će tu regiju BiH pozicionirati u središte integracijskih aktivnosti kada je riječ o povezivanje gospodarstva i prometa, ne samo u BiH, već i regiji.

10

milijuna eura ukupno je vrijedna modernizacija Luke Brčko

“Važno je da se nakon trogodišnje blokade u ostvarenju ovog važnog projekta, i praktički isteka počeka, ipak krenulo u realizaciju”, smatra Siniša Milić, predsjednik Skupštine Brčko distrikta.

Lučki izvori prihoda dolaze prije svega od prekrcaja različitih roba i zakupnina za zatvoreni i otvoreni skladišni prostor, te od carinskog terminala, koji zbog rada u smanjenom kapacitetu sada donosi znatno manje novca nego prije tri godine. Tome je pridonijelo i zatvaranje mosta za teretni promet Brčko – Gunja u Hrvatskoj.

Mehanizacija u Luci Brčko uglavnom je prilično dotrajala, a portalne dizalice stare su više od 50 godina. Zbog toga revitalizacija luke obuhvaća i nabavu nove dizalice nosivosti 16 tona, čime će kapacitet prekrcaja roba biti tri puta veći i u jednom satu moći će se pretovariti između 150 i 200 tona.

Poveznica za ekonomiju regije

Johann Sattler, specijalni predstavnik Europske unije u BiH, kaže da zahvaljujući svom strateškom i geografskom položaju Luka Brčko može postati ključna tranzitna točka za teretni promet između BiH i EU.

“Trenutačna infrastruktura luke je zastarjela i teško joj je pristupiti željeznicom, ali nakon obnove može postati središnja poveznica za ekonomije regije. Zadovoljan sam što je EU podržala modernizaciju luke”, dodao je Sattler.

Komentirajte prvi

New Report

Close