Luka Bar planira snažniji ulazak na tržište Mađarske i Slovačke

Autor: Poslovni dnevnik , 14. siječanj 2021. u 22:00
Najznačajniji poslovni partneri Luke Bar su Uniprom, Cemex, MSK Kikinda, Zijin Bor i HBIS Smederevo/Shutterstock

U prva tri tromjesečja 2020. godine prekrcano je 1,23 milijuna tona tereta, što je devet posto više u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

Luka Bar, u većinskom državnom vlasništvu, prema prvim rezultatima prošlu godinu će završiti s dobiti od 1,5 milijuna eura, rekao je Vladan Vučelić, izvršni direktor te crnogorske kompanije.

On je Pobjedi izjavio kako se očekuje da će biti premašen i plan prekrcaja za prošlu godinu od 1,65 milijuna tona tereta.

“Unatoč pandemiji koronavirusa Luka Bar uspješno se suprotstavila svim problemima i izazovima i tijekom cijele prošle godine održavala je trend pozitivnog poslovanja, započet u 2019. godini”, objasnio je Vučelić.

U prva tri tromjesečja prošle godine Luka Bar imala je 1,4 milijuna eura dobiti, a 2019. u istom razdoblju 274.000 eura.

U prvih devet mjeseci prihodi su bili 8,04 milijuna, 16 posto veći, dok su rashodi pali pola posto na 6,64 milijuna eura. Prošle godine u prva tri tromjesečja prekrcano je 1,23 milijuna tona tereta, što je devet posto više u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

Prekinut opskrbni lanac

Vučelić je naveo da je zbog pandemije poremećena planirana dinamika poslovne komunikacije s potencijalnim korisnicima slobodne zone, što je trebalo rezultirati novim ugovorima u prvom tromjesečju prošle godine.

“Došlo je i do pada prekrcaja određenih vrsta tereta, npr. cementa i goriva, ali smo to pokušali nadomjestiti novim vrstama tereta”, rekao je Vučelić i naveo da su se uspjeli izboriti za stabilnost u poslovanju u okolnostima kad su i korisnici usluga Luke smanjili gospodarsku aktivnost i kad su se brojne kompanije suočavale s gubicima i poteškoćama zbog prekinutog opskrbnog lanca.

389

radnika zaposleno je u crnogorskoj luci

Kako je objasnio, najznačajniji poslovni partneri Luke Bar su Uniprom, Cemex, MSK Kikinda, Zijin Bor i HBIS Smederevo, pri čemu područja Crne Gore, Srbije i Kosova čine užu gravitacijsku zonu, a da intenzivno rade na ulasku na tržišta Slovačke i Mađarske.

Vučelić je izjavio i da su nastavili investicijski ciklus, započet sredinom 2019. godine, vrijedan više od 10 milijuna eura, s ciljem smanjenja ograničenja učinkovitosti poslovanja u području lučke infrastrukture, suprastrukture i mehanizacije te ispunjenja preduvjeta za daljnji razvoj djelatnosti, povećanje stupnja iskorištenosti postojećih i razvoj novih kapaciteta.

Izvršni direktor Luke Bar dodao je da je realizirano sve što je bilo planirano za prošlu godinu, čime je podignuta razina tehničke opremljenosti i stvoren temelj za unaprjeđenje obujma prekrcaja kontejnera, rasutih i generalnih tereta.

Novac je osiguran kreditom kod Investicijsko-razvojnog fonda (IRF), donacijama EU i iz poslovanja kompanije.

Vučelić je zadovoljan što je projekt Unaprjeđenje infrastrukture u Luci Bar uvršten na popis državnih prioritetnih projekata temeljne obnove i modernizacije Luke Bar, a vrijedan je više od 20 milijuna eura i bit će financiran iz proračuna EU u sklopu investicijskog plana za Zapadni Balkan. Obveze prema zaposlenima i državi Luka Bar redovno izmiruje.

Prosječna plaća 668 eura

“Optimisti smo da će tako i ostati, bez obzira na negativne trendove u okruženju i svijetu. Luka Bar ima 389 zaposlenih, a prosječna neto plaća iznosi 668,75 eura”, naveo je Vučelić.

On je dodao da očekuje korektnu suradnju s predstavnicima nove crnogorske vlade.

“Očekujemo korektnu suradnju i kvalitetne odluke vlade i resornog ministarstva, koje će dodatno utjecati na nastavak pozitivnih trendova u poslovanju Luke Bar”, zaključio je Vučelić.

Komentirajte prvi

New Report

Close