Lovni turizam i uzgoj divljači na farmama može biti vrlo isplativ posao

Autor: Poslovni dnevnik , 30. lipanj 2020. u 21:59
Nacionalni tim za preporod sela Srbije tvrdi da je posebna šansa u uzgoju jelena lopatara/SHUTTERSTOCK

Ministar Krkobabić je rekao da propise koji reguliraju lovni turizam treba prilagoditi u korist malih poljoprivrednih kućanstava.

Nacionalni tim za preporod sela Srbije tvrdi da je lovni turizam i uzgoj divljači na farmama isplativ posao.

Ministar Milan Krkobabić i akademik Dragan Škorić, supredsjednici Nacionalnog tima, odgovarajući na pitanja povratnika iz inozemstva u što da ulože, preporučili su lovni turizam, za koji postoje odlični uvjeti i veliki neiskorišteni potencijali. Krkobabić je rekao da propise koji reguliraju lovni turizam treba prilagoditi u korist malih poljoprivrednih kućanstava.

“Prihod od lovaca-turista manji je za čak sedam do osam puta nego prije 30-40 godina”, dodao je Krkobabić.

Predložio je da država znatno ublaži uvjet za registraciju lovišta, koji sada iznosi 2000 hektara i da poveća poticaje za uzgoj zečeva, fazana i druge divljači, a da se za osnivanje lovišta na duže vremensko razdoblje u zakup daje neiskorišteno državno zemljište.

“Posebna šansa je u uzgoju jelena lopatara, čije meso se smatra najkvalitetnijim, a prerađevine znatno povećavaju zaradu. U Austriji postoji na stotine, a u Nemačkoj oko tisuću farmi jelena lopatara. U Srbiji nema niti jedne privatne farma za uzgoj te vrste jelena”, dodao je Krkobabić.

U Srbiji postoji samo jedno privatno lovište – Ecoagri kod Bele Crkve. Za nabavu 20 jelena treba uložiti oko 10.000 eura, te još nekoliko tisuća eura za uređenje lovišta. Vraćanje uloženog može se očekivati za oko pet godina ili ranije

Komentirajte prvi

New Report

Close