Lopare: U pogonu prva prosumer solarna elektrana u BiH

Autor: Poslovni dnevnik , 06. prosinac 2023. u 22:00
Foto: Shutterstock

Prosumer (proizvođač+potrošač) solarna elektrana je elektrana u kojoj je kupac ujedno i proizvođač električne energije, izlazne snage 25 (KW) kilovata.

U Srednjoškolskom centru Vuk Karadžić u Loparama počela je s radom prva prosumer (proizvođač+potrošač) solarna elektrana u kojoj je kupac ujedno i proizvođač električne energije, izlazne snage 25 (KW) kilovata.

Navedena elektrana rezultat je realizacije sporazuma koji je načelnik Općine Lopare Rado Savić, u ime lokalne zajednice, potpisao u veljači tekuće godine sa Damirom Miljevićem, članom Upravnog odbora RESET – Centra. za tranziciju održive energije, piše ekapija.

– Za nas je izgradnja ove solarne elektrane, koja ostaje trajno u vlasništvu škole, od velikog značaja – rekao je Boro Stanić, ravnatelj srednje škole u Loparama. Stanić je naveo da je projekt financiran sredstvima EU, te izrazio posebnu zahvalnost studentima, izvođačima radova, RESET-u – Centru za održivu energetsku tranziciju, nevladinoj organizaciji Front Freedom, poduzeću Elektro-Bijeljina i Saši Savičiću, predstavniku Ministarstva energetike i rudarstva Vlade Republike Srpske.

Načelnik općine Rado Savić izrazio je osobni ponos što je u Loparama puštena u rad prva solarna elektrana navedenog tipa u BiH. – U realizaciju ovog projekta uključilo se više subjekata i to je rezultiralo ovim današnjim svečanim činom – naglasio je Savić.

Damir Miljević, član UO RESET-a, izrazio je zadovoljstvo što je nakon tri godine suradnje na energetskoj tranziciji s općinom Lopare realizirana prva konkretna investicija, prva solarna elektrana u BiH u vlasništvu kupca – proizvođača, dočekan je na području navedene općine.

– Posebno nam je drago što je na javnoj ustanovi niknuo jedan ovakav objekat koji bi trebao biti putokaz i drugim lokalnim zajednicama – kazao je Miljević. – Predviđeno je da elektrana godišnje proizvodi 36. 000 (KWh) kilovat sati, što su ukupne godišnje potrebe škole – rekao je Samir Avdaković iz sarajevskog Instituta za napredne sisteme i tehnologije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close