Ljubljanska tvrtka se širi, najavila akviziciju u Hrvatskoj

Autor: Mladen Miletić , 21. lipanj 2023. u 07:02
Salus Grupa, Ljubljana, najavila akviziciju samoborske tvrtke Medorion/PD

U sažetku strategije, objavljenom na Seonettu za razdoblje 2023. – 2027., najavili su da žele učvrstiti položaj na domaćem tržištu, poboljšati projekte u smjeru digitalizacije, kao i troškovnu učinkovitost, te provesti ekspanziju.

Nakon prošlogodišnjih akvizicija u Litvi i BiH, tvrtka za veleprodaju lijekova Salus sa sjedištem u Ljubljani najavila je prvo preuzimanje u Hrvatskoj, a slično je najavljeno i u Albaniji. Plan je, piše ljubljansko Delo, da do 2027. godine obuhvate 17 regionalnih tržišta.

Salus je specijaliziran za prodaju lijekova i medicinskih pomagala, a u Hrvatskoj je sklopila kupoprodajni dogovor s privatnom tvrtkom Medorion sa sjedištem u Samoboru koji uključuje i mogućnost stopostotnog otkupa u sljedeće četiri godine. Iz Salusa su preko mrežne stranice Ljubljanske burze objavili da će prvih 51 posto udjela platiti po cijeni od najviše 2,3 milijuna eura.

Pogodba je dogovorena, piše Delo, s Rastislavom Baričevcem, “jedinim partnerom društva Medorion”, a kupoprodajni ugovor sklapa se pod određenim odgodnim uvjetima koji, među ostalim, uključuju suglasnost nadležnih tijela za zaštitu tržišnog natjecanja, objasnili su iz Salusa.

2,3

milijuna eura cijena je koju Salus plaća za 51% Medoriona, a cilj je i stopostotni otkup kroz četiri godine

Za rijetke bolesti
“Potencijalni otkup udjela Medoriona u skladu je s razvojnom strategijom Salusa kojom u skladu s postavljenim strateškim ciljevima i inovatnivnim pristupom te na troškovno učinkovit način učvrstiti svoju ulogu jedne od vitalnih karika u opskrbi lijekovima, medicinskim pomagalima i uslugama na području zdravstva na tržištu srednje i jugoistočne Europe”, istaknuli su u svojoj objavi iz Salusa.

Tvrtka Medorion sa sjedištem u Samoboru specijalizirana je za zastupanje farmaceutskih proizvođača na području lijekova za rijetke bolesti. U Salusu pojašnjavaju da tvrtka djeluje u jugoistočnoj Europi te na području devet država (u svima nastalim nakon raspada nekadašnje Jugoslavije plus Albaniji i Bugarskoj) zastupa farmaceutsko poduzeće Recordati Rare Diseases.

Salus je, inače, prošle godine već preuzeo tvrtku za veleprodaju medicinske opreme i pomagala Meditrade, a nedavno je dovršio i preuzimanje Farmadenta pri čemu je početkom 2023. godine s prodavačima, to jest nekoliko štajerskih općina, potpisala kupoprodajni ugovor o otkupu stopostotnog udjela u Farmadentu po cijeni od 8,46 milijuna eura.

No, nisu sve željene akvizicije bile ostvarene – 2022. odustali su od preuzimanja Medicoengineeringa, tvrtke specijalizirane za projektiranje i opremanje zdravstvenih ustanova. Salus preuzimanja obavlja gotovinom, ali i dionicama koje su nedavno izdali.

13,1

milijun eura bila je čista godišnja dobit Salus Grupe u 2022., a za tekuću je godinu planirano 8,9 milijuna

U prva tri mjeseca ove godine Salus je prihode povećao za 12 posto i dosegli su 141 milijun eura. Sudeći prema poslovnim i financijskim izvještajima tvrtke, rast prihoda rezultat je viših cijena kupljenih proizvoda budući da se profitna marža trgovca malo smanjila.

Čisti dobitak u prva tri mjeseca iznosio je 2,8 milijuna eura, što je za trećinu manje u odnosu na isto lanjsko razdoblje. U cijeloj 2022. godini Salus je ostvario 495 milijuna eura prihoda od prodaje, čime je za osam posto nadmašen rezultat iz 2021. godine.

No, i prošlogodišnji je rast već bio posljedica viših nabavnih cijena proizvoda. Čisti godišnji dobitak tako je iznosio 13,1 milijuna eura, što je i dalje 90 tisuća eura više od onoga iz 2021. Za tekuću godinu planirano je i predviđeno 540 milijuna eura prihoda od prodaje i čistih 8,9 milijuna eura dobiti.

Ciljaju 17 država
U sažetku strategije, objavljenom na Seonettu za razdoblje 2023. – 2027., najavili su da žele učvrstiti položaj na domaćem tržištu, poboljšati projekte u smjeru digitalizacije, kao i troškovnu učinkovitost, te provesti ekspanziju.

“Salus Grupa usredotočena je na širenje postojeće mreže zastupništva na države srednje i istočne Europe te otvaranje novih tržišta. Cilj je da Grupa do 2027. s poduzećima u svome vlasništvu ili preko lokalnih partnera djeluje u 17 država navedene regije”, ističu u svome priopćenju tvrtke koja je inače osnovana još 1969. godine, a 1990. je na temelju tadašnjeg zakona o poduzećima uspješno privatizirana postavši jedno od prvih dioničkih društava u Sloveniji.

Komentirajte prvi

New Report

Close