Litra mlijeka im postala skuplja od benzina

Autor: Poslovni dnevnik , 14. travanj 2023. u 06:33
Trenutna cijena otkupa iznosi oko 0,85 a uskoro će pasti na 0,70 KM/H. Jelavić/PIXSELL

Naime, cijena goriva po litri se kreće od 2,50 do 2,70 KM, dok litra mlijeka u prosjeku stoji oko 2,60 KM.

Da je rast cijena u Bosni i Hercegovini dostigao enormne razmjere svjedoče, između ostalog, cijene mlijeka i goriva koje su skoro izjednačene, piše Klix.ba.

Naime, cijena goriva po litri se kreće od 2,50 do 2,70 KM, dok litra mlijeka u prosjeku stoji oko 2,60 KM. Građani i udruge potrošača mjesecima ukazuju na apsurdnu situaciju u kojoj je rast cijena goriva doveo do lančanih poskupljenja, dok, s druge strane, u periodu kada je gorivo jeftinije cijene ne idu dolje.

Krivac tome je izostanak reakcije vlasti, smatra Marin Bago, predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača “Futura”. On je u razgovoru za Klix.ba rekao kako država ne koristi raspoložive mehanizme kako bi pomogla proizvođačima, a na koncu i građanima.

”Mliječna industrija je u krizi zbog nedostatka kratkoročne i dugoročne strategije i nedostatka subvencioniranja. Mi smo tu zakazali. Uvozimo oko 80 posto hrane koju konzumiramo, to je abnormalno i nije ekonomski opravdano”, kaže Bago.

Dodaje da je problem u suradnji između institucija i proizvođača. “Država ima čitav set alata i mehanizama, mi nismo primijenili nijedan, subvencija je ključna. Sad čekamo da se vlast formira i da počnu raditi. Ni nakon pola godine nemamo servis građana”, zaključuje Bago.

Da mljekare čeka teško razdoblje kaže i Admir Kahriman, predsjednik Udruge poljoprivrednih proizvođača FBiH. Cijene mlijeka bi mogle biti još veće jer će proizvodnja rapidno opasti. Samo u prošloj godini, kaže Kahriman, proizvedeno je šest miljuna litara manje mlijeka, a ove godine se očekuje da će ta brojka ići do 12 milijuna litara manje u odnosu na prethodne godine.

”Kada usporedimo cijenu mlijeka na policama i cijenu otkupa vidimo veliku razliku i treba pitati prerađivače i prodavače da je objasne. I pored tolike razlike nama su najavili smanjenje otkupne cijene na 0,7 KM što će rezultirati smanjenjem proizvodnje”, navodi Karhriman. Trenutna cijena otkupa iznosi oko 0,85.

Komentirajte prvi

New Report

Close