Legalna proizvodnja duhana mogla bi se ugasiti sljedeće godine

Autor: Poslovni.hr , 09. srpanj 2021. u 08:00
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Iz UIO-a kažu da je sve u skladu sa Zakonom o duhanu.

Legalna proizvodnja duhana u Bosni i Hercegovini iz godine u godinu sve je manja, a krajnje loša situacija, prema riječima uzgajivača, mogla bi već sljedeće godine dovesti do potpune obustave proizvodnje.

Kako proizvođači ističu, nekoliko je razloga zašto je proizvodnja duhana u BiH iz godine u godinu sve manja, a to su, kako navode, zatvaranja domaćih tvornica duhana, male premije, jačanje crnog tržišta, monopol velikih kompanija i, kako su rekli, “nerazumna politika Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH)”.

Iz UIO-a kažu da je sve u skladu sa Zakonom o duhanu.

Svetozar Mihajlović, savjetnik direktora u kompaniji Duvan iz Bijeljine, ističe da je proizvodnja duhana u BiH postala nerentabilna, a rekao je i da je “UIO konfiscirala organizatore proizvodnje duhana”.

Upozorio je da zbog toga proizvođači duhana sljedeće godine neće moći preuzeti proizvodnju. Prema njegovim riječima, UIO BiH obračunava dvostruki porez na promet, 17 plus 17 posto, što je onemogućilo otkup duhana.

“Nekad je proizvodnja duhana bila oko 8000 tona, a sada je oko 500 tona”, kaže on.

Iz Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kažu da je ove godine planirana sjetva duhana na oko 920 hektara, dok je prošle godine procijenjena površina zasađena duhanom bila oko 815 hektara.

Komentirajte prvi

New Report

Close