Lažne diplome preplavile BiH, zatvaraju škole koje ih izdaju

Autor: Poslovni dnevnik , 28. listopad 2020. u 22:00
Provjera diploma sporo ide jer u BiH postoji devet javnih sveučilišta i oko 100 privatnih fakulteta/Pixabay

Tužiteljstvo Unsko-sanskog kantona (USK), nakon što je utvrđena prodaja diploma, podiglo je optužnicu protiv tri osobe i istražuje još 72.

U Unsko-sanskom kantonu (USK) pronađeno je više od 100 osoba koja su kupila diplome. To je potvrđeno za Radio Slobodna Europa iz kantonalnog Tužiteljstva.

Tužiteljstvo je podiglo optužnicu protiv tri osobe i istražuje još 72, nakon što je utvrđena prodaja diploma. Istovremeno, Ministarstvo obrazovanja USK-a provjerava oko 5000 diploma koje su izdali Centar za obrazovanje odraslih i Visoka međunarodna škola u Cazinu.

Kantonalno tužilaštvo USK-a otvorilo je dva predmeta vezana za kupovinu diploma na području tog kantona. U prvom predmetu nazvanom Multilingua, Općinski sud u Sanskom Mostu, potvrdio je optužnicu protiv Senada Pehlivanovića, Šemsudina Habibovića i Neire Šabić.

“Tužiteljstvo je nakon pisanja u medijima došlo do informacije o krivotvorenju diplome Senada Pehlivanovića od strane škole za obrazovanje odraslih Multilingua u Sanskom Mostu, te vodilo istragu o krivotvorenju diploma te škole”, navodi se u priopćenju Tužiteljstva USK-a.

Bez praktične nastave

U predmetu Pero, kojim su obuhvaćene Visoka međunarodna škola Multilingua iz Cazina i Centar za obrazovanje odraslih Vita Plus, također iz Cazina, istraga traje već osam mjeseci.

“Vodi se protiv Admira Hadžipašića i još 72 osobe zbog kaznenih djela organiziranog kriminala u vezi s zlouporabom položaja ili ovlaštenja, primanjem poklona ili drugih oblika koristi, krivotvorenjem isprave, pranjem novca i utajom poreza”, objašnjavaju iz Tužiteljstva USK-a. Škole Vita plus i Multilingua zatvorene su po nalogu Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK-a.

500

diploma privatnih visokoškolskih ustanova poništeno je u RS prije nekoliko godina

Također, to ministarstvo osnovalo je povjerenstvo koja radi na provjeri oko 5000 diploma izdanih u Vita plusu, te oko 1800 diploma iz Multilingue.

“Tražili smo provjere od zdravstvenih, ali i drugih ustanova, s kojima su škole imale fiktivne ugovore, i došli do saznanja da polaznici uglavnom nisu prošli praktičnu nastavu”, kaže Albijana Trnavci, tajnica Ministarstva obrazovanja USK-a.

Prema njenim riječima, ministarstvo je do sada poništilo 30 diploma koje je izdala Multilingua. Krajem 2019. godine u Srednjobosanskom kantonu (SBK) počela je revizija diploma zaposlenih u javnom sektoru. Bojan Domić, ministar obrazovanja tog kantona, kaže da probleme stvaraju zahtjevi nekih visokoškolskih ustanova koje traže da im se plati informacija o diplomama, iako u kantonalnim proračunima nije predviđen novac za tu svrhu.

“U Mostaru, na Sveučilištu Džemal Bijedić, neće dati informaciju o diplomantu bez da im se uplati 50 eura po osobi”, kaže Domić.

Optužnice i istrage

Kantonalno tužiteljstvo SBK-a podiglo je od 2018. optužnice u dvanaest predmeta, dok se u šest provodi istraga. “Optužene osobe pribavljale su krivotvorene diplome osnovnih i srednjih škola, kao i diplome fakulteta koje su predavale na natječajima, te zasnivale radni odnos u obrazovnim ustanovama”, navodi Tužiteljstvo SBK-a.

Iz Agencije za prevenciju i borbu protiv korupcije BiH pozvali su na reviziju diploma zaposlenih u javnom sektoru još 2017. Većina kantona počela je provjere, a u izvještaju koji je Agenciji dostavio Tim za borbu protiv korupcije vlade Federacije BiH, utvrđeno je da 92 diplome nisu valjane. BiH ima devet javnih sveučilišta i oko 100 privatnih fakulteta.

U Republici Srpskoj nadležnost za provjeru diploma ima Ministarstvo prosvjete i kulture. Prije nekoliko godina poništeno je oko 500 diploma privatnih visokoškolskih ustanova.

Prema riječima Sabahudina Hadžialića, profesora na sveučilištima u Italiji i Poljskoj, bivšeg predavača na Međunarodnom sveučilištu u Travniku, jedino rješenje je sustavna revizija diploma.

“Ja sam za to da se sve diplome od 1992. revidiraju, ali tako da uz diplome provjerimo i znanje”, kaže Hadžialić, dodajući da kada je riječ o kupovina diploma ne postoje razlike između privatnih i državnih visokoškolskih ustanova.

Komentirajte prvi

New Report

Close