Lani značajno porasla strana ulaganja u BiH, Rusija najveći ulagač

Autor: Poslovni dnevnik , 03. siječanj 2024. u 16:00
Foto: Shutterstock

Strana ulaganja u razdoblju siječanj-rujan 2023. veća su za 23,9 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Strana ulaganja u razdoblju siječanj-rujan 2023. veća su za 23,9 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine kada su strana ulaganja iznosila 1.164,1 milijun KM, priopćeno je iz ove institucije.

Izravna strana ulaganja (FDI) u Bosnu i Hercegovinu u prvih devet mjeseci 2023. godine porasla su za gotovo 24 posto, potvrđeno je iz Agencije za promicanje stranih investicija (FIPA) Bosne i Hercegovine.

Ruski misterij

Kakva je pozadina ruskih ulaganja, odgovore bi trebali ponuditi organi države BiH koji bi trebali nadzirati ove procesima.

Vrh ljestvice
– Prema upravo objavljenim preliminarnim podacima Centralne banke BiH u okviru Tokova DSI-a, s procijenjenom zadržanom dobiti, za razdoblje siječanj – rujan 2023. izravna strana ulaganja iznosila su 1.442,8 milijuna KM ili 737,7 milijuna eura – kazali su iz FIPA-e.

Strana ulaganja u razdoblju siječanj-rujan 2023. veća su za 23,9 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine kada su strana ulaganja iznosila 1.164,1 milijuna KM, pripćeno je iz ove institucije.

Zanimljivo je da je najveći investitor u BiH u prvih devet mjeseci 2023. godine bila Ruska Federacija, koja je u BiH uložila 312 milijuna KM. To potvrđuju i podaci Centralne banke BiH.

Naime, Rusija, koja je pod oštrim međunarodnim sankcijama od invazije na Ukrajinu, u dijelu takozvanog “preostalog kapitala” u devet mjeseci 2023. unijela je 342 milijuna KM, ali je istovremeno povukla oko 30,6 milijuna kroz “ zadržana dobit”, čime se razina ulaganja spušta na spomenutih 312 milijuna KM.

Kakva je pozadina ruskih ulaganja i je li riječ o izbjegavanju oštrih međunarodnih sankcija preko BiH ili o stvarnom iskazanom interesu za poslovanje u našoj zemlji, odgovore bi trebali ponuditi organi države BiH koji bi trebali nadzirati ove procesima.

Iza Rusije slijede Nizozemska i susjedna Hrvatska koje su u BiH uložile 166, odnosno 165,1 milijun KM. Odmah iza njih je Velika Britanija s ulaganjima od 163,4 milijuna KM, uglavnom vezanim za projekt British Adriatic Metalsa u Varešu, te Turska sa 120 milijuna KM.

Stari poslovni partner BiH, SR Njemačka, uložila je ove godine u BiH 92,3 milijuna KM, a Austrija 79,8 milijuna KM.

737,7

milijuna eura iznosila ukupna strana ulaganja u BiH u 2023.

Što kaže statistika?
Krug deset najvećih investitora zaokružuje susjedna Srbija, koja je u BiH uložila 51,7 milijuna KM. No, ne treba zaboraviti ni sljedeću Švicarsku sa 42,2 milijuna KM. Investitori su bili i Belgija, Češka, Cipar, Crna Gora, Francuska, Litvanija, Luksemburg, Mađarska (zanimljivo je da su Mađari uložili oko 4,3 milijuna KM, iako je predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik najavio da će “ preuzeti “svi njemački projekti zaustavljeni zbog svoje secesionističke politike), Saudijska Arabija, Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), Slovačka, Saudijska Arabija, Norveška…

Riječ je, dakle, o većim investicijama. Treba napomenuti da se gotovo 62 milijuna KM uloženih u BiH u 2023. godini, prema podacima Centralne banke BiH, odnosi na sve ostale zemlje.

Komentirajte prvi

New Report

Close