Poznati njemački lanac drogerija planira širenje na Balkanu, otvaraju trgovine u ove dvije države

Autor: Poslovni dnevnik , 15. rujan 2023. u 08:21
FOTO: Unsplash

Izvan Njemačke tvrtka je otvorila mnoge nove trgovine diljem istočne Europe, dosežući ukupno 2.251 trgovinu.

Njemački drogerijski lanac Rossmann planira širenje maloprodajne mreže na Balkanu ulaskom na tržišta Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

Prema portalu Retail Serbia, Rossmann je nedavno objavio rekordan rast prodaje od 12,15 milijardi eura u prošloj godini. Najavio je i da će njihov asortiman uskoro biti dostupan u trgovinama lanca Spar u Austriji, Mađarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj i sjevernom dijelu Italije. Kroz partnerstvo i franšizu odnedavno su prisutni i u Azerbajdžanu.

Ozbiljni planovi
Kako piše njemački Wirtschaftsforum, Rossmann se planira proširiti na Balkan i ući na tržište Crne Gore i Sjeverne Makedonije. Na upit portala Retail Serbia iz sjedišta tvrtke nisu htjeli iznositi detalje o daljnjem širenju maloprodajne mreže i izlasku na nova tržišta. Ranije je najavljeno da ulazak na srpsko tržište zasad nije u planu, iako se kontinuirano istražuju mogućnosti širenja kompanije.

12

miiljardi eura iznosio je godišnji prihod Rossmanna u 2022. godini

Rossmann je najstariji lanac drogerija u Europi. Prvi pogon otvoren je u Njemačkoj 1972. godine, a danas posluju na više od 4500 lokacija diljem Europe i zapošljavaju 60.000 radnika. Tvrtka Rossmann najavila je prije nekoliko tjedana da na dansko tržište ulazi bez maloprodajnih objekata. Rossmann će svoje cjelokupno poslovanje obavljati putem online trgovine.

“Dansko tržište za nas je vrlo uzbudljivo, jer klasični koncept drogerije – kakav postoji u mnogim zemljama, pa i u Njemačkoj, još uvijek ne postoji. pri implementaciji internetske trgovine Rossmann u Danskoj oslanjamo se na desetljeća iskustva i logistike. Visokokvalitetni proizvodi i cjelokupna ponuda na web trgovini prilagođena je kupcima u Danskoj” ističu iz sjedišta Rosmana. Dostava će biti besplatna za kupovinu od 53 EUR.

Rossmann je nastavio širenje maloprodajne mreže na Balkanu otvaranjem nove drogerije u Albaniji, gdje posluje pod imenom Rossmann&lala.

Rosmann je drugi najveći lanac drogerija u Njemačkoj. Posluje u Poljskoj, Mađarskoj, Turskoj, Albaniji, Češkoj, dok je prošle godine svoje prve drogerije otvorio i u Španjolskoj. Između 2008. i 2022. prihodi Rossmana su se godišnje povećavali, dosegnuvši preko 12,15 milijardi eura u 2022.

Prihodi diljem svijeta rasli su brže od udjela prihoda ostvarenog u Njemačkoj. Od 2022. u Njemačkoj je uprihodovano oko 8,45 milijardi eura.

Pri vrhu
Sjedište tvrtke je u Burgwedelu, u blizini Hannovera, a od 2022. upravljala je s 2263 trgovine u matičnoj zemlji. To je povećanje u odnosu na prethodnu godinu. Izvan Njemačke tvrtka je otvorila mnoge nove trgovine diljem istočne Europe, dosežući ukupno 2.251 trgovinu. Više od polovice njih otvoreno je u Poljskoj. Tvrtka tek treba proširiti svoje poslovanje izvan Europe.

Mjereno prihodima, Rossmann je 2021. bio drugi najveći lanac drogerija u Njemačkoj. Najveći konkurent bio mu je tržišni lider dm (dm-drogerie markt GmbH + Co. KG) koji je te godine ostvario prihod od 9,04 mlrd. Tvrtka iz Karlsruhea ostvarila je veći prihod unatoč tome što je imala manje trgovina u zemlji od Rossmanna.

Komentirajte prvi

New Report

Close