Kusturica od RS nezakonito dobio 180.000 eura za Andrićgrad

Autor: Poslovni dnevnik , 02. travanj 2020. u 21:59
Vlada se umiješala u dodjelu sredstava na natječaju na kojem Kusturica nije mogao sudjelovati jer duguje za porez

Iako Kusturica nema namjeru platiti porez, vlast u RS godinama bezpogovorno pomaže Andrićgrad.

Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske, prema zaključku vlade, prošle godine je dodijelilo 350.000 KM (oko 180.000 eura) tvrtki Andrićgrad iz Višegrada, izvan svih pravila i zakonskih procedura, pokazuje nalaz Glavne službe za reviziju javnog sektora RS, javlja portal Capital.ba.

Većinski vlasnik Andrićgrada je Emir Kusturica, poznati redatelj i prijatelj Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, koji ga je nakon izbora imenovao za savjetnika.

Naime, vlada RS je za vrijeme Javnog natječaja za financiranje projekata u području turizma i ugostiteljstva obvezala resorno ministarstvo da izvan procedure izbora najboljih projekata Kusturici dodjeli bespovratna sredstva od 350.000 KM.

Tvrtka Andrićgrad nije se niti mogla natjecati jer je jedan od uvjeta za prijavu bio dokaz o plaćenim poreznim dugovima, a Kusturica Republici Srpskoj duguje oko 175.000 KM.

Na miješanje u izbor i dodjelu sredstava upozorila je i Glavna služba za reviziju javnog sektora RS u revizorskom izvještaju Ministarstva i trgovine RS za prošlu godinu. Kako su naveli, ministarstvo je sredstva Andrićgradu dodijelilo prema zaključku vlade RS što nije u skladu s članom 5. Uredbe o uvjetima i kriterijima za dodjelu namjenskih sredstava za razvoj turizma.

Iako Kusturica nema namjeru platiti porez, vlast u RS godinama bezpogovorno pomaže Andrićgrad u koji je uložila desetke milijuna maraka, objašnjava portal. Tako je ove godine uložila 2,5 milijuna KM, a od 2011. godine u taj projekt je “upumpala” oko 13 milijuna maraka. Usto, Kusturici se kroz Andrićev Institut dodjeljuju stotine tisuća maraka iz proračuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close