Kupili Novi Žitopromet u siječnju, a već ga žele prodati

Autor: Poslovni dnevnik , 03. studeni 2021. u 14:20
Kompanija Pavgord 18. siječnja ove godine kupila je nekretnine Žitoprometa /Damir Špehar/PIXSELL

Za preuzimanje nekad velike mlinarsko-prerađivačke tvrtke iz Bijeljine zainteresirano je više kupaca iz Bosne i Hercegovine.

Iako je prije nekoliko dana objavljeno da mlinarsko-prerađivačka kompanija Novi Žitopromet iz Bijeljine prestaje s proizvodnjom dok se ne stabilizira cijena pšenice Nezavisne novine iz upućenih izvora doznaju da je prodaja kompanije stvarni razlog za zaustavljanje proizvodnje.

Kako su potvrdili izvori banjalučkog lista, za kupovinu prehrambenog diva iz Republike Srpske, za kojeg vlasnici traže tri milijuna eura bez sirovina, zainteresirano je nekoliko tvrtki iz BiH, među kojima su Megamarket iz Brčkog, Agrotehnika iz Bijeljine te Agro Group iz Brčkog.

Da su vijesti o prodaji Novog Žitoprometa točne potvrdio je i Jovo Vujić, vlasnik Agrotehnike iz Bijeljine. On ističe kako su im ponudili da kupe tvornicu, ali da se to neće dogoditi.

“Iako smo razmišljali o kupovini, na kraju  smo odlučili kupiti neko drugo zemljište”, rekao je Vujić. No Radenko Spremić, suvlasnik Megamarketa iz Brčkog, izjavio je da su zainteresirani za preuzimanje Novog Žitoprometa.

Zasad bez otpuštanja

“Pregovaramo o kupovini kompanije. To je velika tvornica, istina je da je stara i sigurno bi bilo remonta, ali sve to bi se rješavalo u hodu”, objasnio je Spremić.

On objašnjava da su ponudili svoju cijenu, a Novi Žitopromet svoju. Nada se da će uspjeti postići dogovor o kupovini.

Miloš Stevanović, pravni zastupnik kompanije Pavgord, vlasnika Novog Žitoprometa, prije nekoliko dana je rekao da je ta bijeljinska mlinsko-prerađivačka kompanija prestala s proizvodnjom dok se ne stabilizira cijena pšenice na tržištu, ali da nitko od radnika neće ostati bez posla. On je naveo da će Novi Žitopromet održati minimalni radni proces, ali bez proizvodnje.

Stevanović je istaknuo da je došlo do naglog kolebanja cijene pšenice na tržištu, te da je nemoguće pokriti proizvodnju i troškove kroz cijenu kruha i brašna.

“Najvažnije je da nitko ne ostaje bez posla, da je ova situacija privremena, ali postoji taj veliki skok cijene pšenice”, rekao je Stevanović.

113

radnika bilo je zaposleno u tvornici do otvaranja stečaja u prosincu 2019.

Problemi u mlinsko-prerađivačkoj kompaniji Žitopromet pojavili su se još 2018. godine. Silosi su tada bili puni pšenice, ali su pogoni stajali jer poljoprivrednicima nije bio plaćen otkupljeni urod. Zbog neisplaćenih plaća i doprinosa radnici su stupili u štrajk. Do otvaranja stečaja u prosincu 2019. godine Žitopromet je zapošljavao 113 radnika.

Kompanija Pavgord, u vlasništvu Gordana Pavlovića, koja je inače prisutna u brojnim sektorima, od rudarstva, preko građevinarstva i prodaje nekretnina do trgovine i hotelijerstva, 18. siječnja ove godine kupila je nekretnine Žitoprometa za 3,1 milijun maraka (oko 1,6 mil. eura) i tako postala 100-postotni vlasnik kompanije.

Pavlović je ranije kupio i pokretnu imovinu Žitoprometa te uplatio 600.000 maraka (oko 306.000 eura) za doprinose radnicima kako bi im bio priznat radni staž.

Htjeli su i novu opremu

Dušan Tomić, šef proizvodnje u Novom Žitoprometu, izjavio je u ožujku za Glas Srpske da će pozvati radnike koji su bili zaposleni prije stečaja, te je dodao kako će uskoro početi s otkupom žitarica i mlinskom proizvodnjom.

“S otkupom žitarica počet ćemo ove godine, tako da pozivamo sve proizvođače da budu spremni”, rekao je Tomić.

Slaviša Mijatović, v.d. direktora Novog Žitoprometa, rekao je u travnju za portal Capital da uz remont i čišćenje strojeva namjeravaju nabaviti i novu opremu, kako bi ostvarili visoku kvalitetu proizvoda.

“Zadržat ćemo otkup i preradu žitarica, asortiman proizvoda koje smo imali ranije, brašno, kruh, pecivo, stočna hrana, ali ćemo ga i proširiti novim proizvodima“, objasnio je Mijatović.

On je dodao da će zaposliti nove radnike.

“Ne želimo ponovno upasti u zamku prekomjernog broja zaposlenih, što je Žitopromet, između ostalog, dovelo u tešku situaciju. Izuzetno je važno da je stečaj završen u rekordno kratkom vremenu, kao i da je sačuvana oprema, a novi vlasnik je izdvojio značajna sredstva za obnovu“, istaknuo je tada Mijatović.

Komentirajte prvi

New Report

Close