Kuk o potresu u BiH: Treba pratiti seizmičku aktivnost

Autor: Poslovni.hr , 31. prosinac 2023. u 09:28
FOTO: EMSC

Potres magnitude 4,7 prema Richterovoj ljestvici pogodio je sinoć Bosnu i Hercegovinu.

Epicentar je bio deset kilometara od Zenice. Podrhtavanje tla osjetilo se u Sarajevu, Zenici i Tuzli, ali i u dijelovima Hrvatske.

U potresu nitko nije smrtno stradao, no ima ozlijeđenih i materijalne štete.

Iz Centra civilne zaštite Zeničko-Dobojske Županije stižu informacije o četiri povrijeđene osobe, od kojih su dvije otpuštene na kućno liječenje, dok su dvije zadržane u kantonalnoj bolnici u Zenici.

Jedna osoba zadobila je ozljede uslijed odrona na ulazu u tunel Vranduk, dok su ostale ozlijeđene u središtu grada zbog pada fasade tijekom potresa. Epicentar potresa bio je 13 kilometara udaljen od Zenice, a prema prvim podacima Federalnog hidrometeorološkog i seizmološkog centra, magnituda potresa bila je 6 stupnjeva.

– Najviše štete, prema preliminarnim rezultatima, zabilježeno je u selu Ljubotina, u okolici Zenice, gdje su zabilježene pukotine na zidovima kuća, pad crjepova i čak zgnječeno vozilo. Sve ekipe su na terenu, a prema Centru civilne zaštite Županije i Zeničko-Dobojske.

Novi potres na ovom području za HRT je komentirao seizmolog Krešimir Kuk.

– Ovaj potres je bio jak, tako da se osjetio i u Hrvatskoj, ponajprije u Slavoniji. Osjetio se i u Zagrebu, Karlovcu, Sisku, Petrinji ali dosta slabije. Nikako ne treba to gledati u smislu širenja panike i nagoviještanja što bi se sad moglo dogoditi. Treba naprosto pratiti seizmičku aktivnost, poručio je Kuk.

Komentirajte prvi

New Report

Close