Kuhajte u ekspres loncu, ograničite javnu rasvjetu i igrajte utakmice – danju!

Autor: Poslovni.hr , 01. rujan 2022. u 06:59
Foto:A. K./ATAImagesrr

Ministarstvo rudarstva i energetike predložilo energetske preporuke građanima i državnoj upravi.

Ministarstvo rudarstva i energetike donijelo je prijedloge preporuka za državnu upravu, jedinice lokalne samouprave, poduzeća u državnom vlasništvu, privredu i domaćinstva za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije. Prva preporuka odnosi se na uštedu na toploj vodi, a glasi: Korištenje bojlera za pripremu tople vode samo kada je potrebna, termostat bojlera podesiti na temperaturu zagrijavanja do 60°C. Slijede zatim uštede na rashladnim i uređajima za grijanje: Postavljanje frižidera na 4°C, a zamrzivača na -18°C kako bi se osigurao optimum u potrošnji; razumno korištenje grijaćih tijela u svom domu; tijekom dana koristiti sunce što više za osvjetljenje, kao i za zagrijavanje prostora u sezoni grijanja, a tijekom noći spustiti rolete i navući zavjese.

Napunite mašinu

Sljedeće uštede odnose se na mašine za pranje veša i suđa: Koristiti mašinu za pranje suđa i veša tek kada je puna, jer je energetski mnogo efikasnije; izbjegavati sušenje veša u sušilicama, veš sušiti na zraku; treba koristiti program na nižim temperaturama pranja jer se tako može uštedjeti značajna količina energije. Navode se preporuke i za uštedu energije kod pripreme hrane: “Kuhati u poklopljenoj posudi jer se tako štedi do 20% energije, također treba koristiti posude koje su veličinom srazmjerne površini na kojoj se kuha kako bi se izbjegao gubitak od 20% energije; kada voda proključa, jačinu grijanja posude treba smanjiti na najnižu moguću temperaturu pri kojoj će voda nastaviti ključati. Na ovaj način može se uštedjeti i do 60% energije; najekonomičnije kuhanje obavlja se u ekspres loncu, kojim se vrijeme kuhanja i utrošena električna energija smanjuju za dva do tri puta; Isključivanjem pećnice 10 minuta prije kraja pečenja može se uštedjeti do 20% energije; prilikom korištenja pećnice, poželjno je što manje je otvarati jer se pri svakom otvaranju vrata izgubi 20% topline.

Za uštedu energije kod rasvjete i ostalih električnih uređaja izdane su preporuke: Gasiti svijetla u sobama u kojima se ne boravi; velike uštede mogu se ostvariti zamjenom običnih žarulja s užarenim vlaknom LED metal-halogenim sijalicama. Ove žarulje troše i do 10 puta manje energije od običnih; isključiti kompjuter nakon završetka rada na njemu; isključiti punjače baterija iz utičnica; isključiti dekorativnu rasvjetu na stambenim zgradama i obiteljskim kućama.

Kod zagrijavanje prostora preporučene temperature za prostorije za slučaj da se sjedi i duže boravi temperatura treba biti od 20 do 21°C, za prostor u kojem spavamo 18°C, za prostorije u kojima zbog odlaska na posao i školu tijekom dana nitko ne boravi 16°C, a u slučaju dužeg izbivanja 10°C.

Smanjenje za 33 posto

Javnom sektoru preporučuje se da se smanji javno osvijetljene prije svega, zatim da lokalne samouprave smanje javnu rasvjetu na ulicama, trgovima i drugim objektima na minimalnu sigurnosno opravdanu razinu (smanjenje za 33%) kao i da se da se svuda gdje je moguće ograniči rad rasvjete bilboarda i svjetlećih reklama. Preporučeno je i ograničenje novogodišnjeg osvjetljenja u periodu od 15. prosinca do 15. siječnja te da se svuda gdje je moguće ograniči rad reflektora na sportskim i drugim manifestacijama s tendencijom organiziranja sportskih priredbi tijekom dana.

18 stupnjeva

preporučena je temperatura za građane u prostorijama u vrijeme spavanja

Isto tako, javna poduzeća u energetskom sektoru (Elektroprivreda Srbije, Elektromreža Srbije, Elektrodistribucija Srbije d. o. o., Srbijagas, Transportgas Srbija) zamoljene su da naprave svoj vlastiti plan ušteda potrošnje električne energije, a kompanije Putevi Srbije, Aerodromi Srbije, Železnice Srbije i Skijališta Srbije, kao i lokalna javna poduzeća da poduzmu mjere za smanjenje potrošnje energije u okviru svojih djelatnosti. Uz to, toplane su pozvane da razmotre optimizaciju datuma početka sezone grijanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close