Kruzeri smiju dolaziti u Kotor od 10. travnja

Autor: Poslovni dnevnik , 07. travanj 2021. u 22:00
Foto: Shutterstock

Stigli su brojni upiti agenata velikih svjetskih brodara poput Carnivala, Royal Caribbeana ili kompanije MSC Cruises kada će se dopustiti uplovljavanje brodova u crnogorske luke.

Crnogorsko Ministarstvo zdravlja razmatra ukidanje potpune zabrane uplovljavanja brodovima na kružnim turističkim putovanjima u luke te zemlje, koja je na snazi još od sredine ožujka prošle godine zbog pandemije koronavirusa.

Ta zabrana najverovatnije će djelomično biti ukinuta do kraja ovog tjedna, tako da će se omogućiti dolazak kruzera koji imaju brodske PCR mikrobiološke laboratorije u kojima svakodnevno testiraju svoje putnike i posadu, pišu Vijesti.

“Ukidanje zabrane uplovljavanja kruzera u luke nautičkog turizma – marine i trgovačke luke otvorene za međunarodni promet – Bar, Budva, Kotor i Luka Kumbor-Portonovi i Tivat (Gat I i Gat II) predmet je analize i razmatranja, pri čemu je zaključeno da tu zabranu treba ukinuti od 10. travnja 2021. godine za kruzere koji imaju ovlašteni laboratorij za obavljanje mikrobiološkog ispitivanja nazočnosti novog koronavirusa (SARS-CoV-2) real-time PCR tehnikom“, rečeno je podgoričkom listu iz Ministarstva zdravlja.

Kreću prve plovidbe

U proteklih mjesec dana stigli su brojni upiti agenata velikih svjetskih brodara poput Carnivala, Royal Caribbeana ili kompanije MSC Cruises kada će se i pod kojim uvjetima dopustiti ponovno uplovljavanje brodova na kružnim turističkim putovanjima u crnogorske luke, prije svega Kotor, koji je prije korona krize bio treća najposjećenija kruzing destinacija na Jadranu i jedna od najposjećenijih na Mediteranu.

Neke od tih kompanija poput talijanske Costa Crociere uskoro kreću s prvim plovidbama po Mediteranu, te će kruzer Costa Luminosa od 16. svibnja početi sa sedmodnevnim krstarenjima po Jadranskom, Jonskom i Egejskom moru.

Taj brod će, između ostalog, dolaziti i u Dubrovnik, te su u menadžmentu Coste vrlo zainteresirani da njihov kruzer što prije počne uplovljavati u Kotor, koji je uz Veneciju i Dubrovnik najatraktivnija destinacija za putnike s kruzera na Jadranu.

Da su nadležni u Crnoj Gori ranije dopustili dolazak kruzera, već 29. ožujka u Boku Kotorsku mogao je uploviti Viking Sea, brod američko-norveškog Viking Cruisesa na probnom krstarenju s ukrcanih 190 radnika te kompanije kao putnicima.

Primat će cijepljene putnike

Iako bi taj brod prije Kotora posjetio četiri luke u kojima bi se obavilo PCR testiranje putnika prije nego što oni stupe na kopno, i unatoč tome što Viking Sea ima i vlastiti brodski laboratorij i službeni protokol da se svakodnevno obavljaju PCR testiranja svih ukrcanih osoba, crnogorska vlast nije brodu odobrila dolazak u Kotor.

Jedan od razloga bio je i taj što Luka Kotor još uvijek nije pripremila interni protokol za usluživanje brodova i putnika u pandemijskim okolnostima, a što su u međuvremenu obavile sve kruzing kompanije i luke na destinacijama koje uobičajeno posjećuju ti brodovi.

Tako neke kruzing kompanije na krstarenja uopće neće primati putnike koji nisu cijepljeni, dok su druge poput Viking Cruisesa, čiji su brodovi ranijih godina stalno posjećivali Kotor, odlučile instalirati mikrobiološke laboratorije na svim svojim brodovima i svakodnevno obavljati PCR testiranja svih ljudi na brodu.

Komentirajte prvi

New Report

Close