Krumpir u RS podbacio, cijena porasla

Autor: Poslovni dnevnik , 17. kolovoz 2022. u 22:00
U lipnju ove godine kilogram krumpira u prosjeku je stajao 0,8 eura, a u istom mjesecu 2021. 0,5 eura/P. Macek/PIXSELL

Prinosi su podbacili i u FBiH, a cijena kilograma krumpira za godinu dana porasla je između 40 i 50 posto.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, kilogram krumpira u Republici Srpskoj u lipnju ove godine građani su u prosjeku plaćali 1,67 KM (0,8 eura), što je daleko više nego u lipnju 2021. kada je kilogram stajao 1,11 KM (0,5 eura)

Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtlara RS, kaže za Nezavisne novine da su sva sredstva koja su dobili putem poticaja i Kompenzacijskog fonda iskoristili da zasiju veće površine, nadajući se većem prinosu, ali da je suša uništila nasade, čak i i tamo gdje postoje sustavi za navodnjavanje.

“Na visokim temperaturama došlo je do pada prinosa krumpira i lubenice. Jednostavno ne rastu. Prinos krumpira je 20-30 posto manji nego što je normalno.

Onaj tko je navodnjavao na struju, bilo mu je jeftinije, ali onaj tko je morao koristiti skupi dizel, njegov krumpir sigurno nije dobio dovoljno vode i to je utjecalo na prinose”, navodi Mastalo.

Prema njegovom mišljenju, pad prinosa utjecao je na ponudu, što je za dovelo poskupljenje.

“Procjena je Udruženja da ćemo našeg krumpira imati samo do Nove godine, a nakon toga neće ga uopće biti u ponudi”, upozorava Mastalo.

Prinosi su podbacili i u FBiH, a cijena kilograma krumpira za godinu dana porasla je između 40 i 50 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close