Kroz Srbiju će prolaziti plin iz različitih država, a ne samo iz Rusije

Autor: Poslovni dnevnik , 17. siječanj 2021. u 22:00
Cijena prirodnog plina za gospodarstvo u Srbiji, koji dolazi iz Rusije, trenutačno je najviša u Europi/Pixabay

Niti jedna zemlja na svijetu nema plinsku kompaniju koje posluje s gubicima i s toliko niskom učinkovitošću kao Srbijagas.

Srbija želi omogućiti da preko njenog teritorija prolazi plin iz različitih država, a ne samo iz Rusije, kao i da se interkonektorima poveže sa svim susjednim državama u regiji, izjavila je Zorana Mihajlović, ministrica rudarstva i energetike Srbije za Radio Slobodna Europa (RSE).

Mihajlović je uvjerena da će se Srbija uspjeti uskladiti s regulativom Europske unije te da će provesti diverzifikaciju opskrbe plinom koja će omogućiti konkurenciju i da će transformirati javna poduzeća iz sektora energetike koja trenutačno posluju na teret države i uz gubitke.

Mihajlović je ocijenila da je to dobro za Srbiju i da je već diverzificirala svoje opskrbne pravce bez obzira što se njima trenutačno služi samo jedan opskrbljivač, onaj iz Rusije.

“Ali je dobro da imamo dva pravca, budući da je stalno ili često problem tranzita plina preko Ukrajine i on će se nastaviti, sigurno će postojati i dalje. No ono što je jako važno je da pokušamo diverzifizirati i opskrbljivače, jer to daje mogućnost da cijena plina, prije svega za stanovništvo, bude niža nego što je danas, a to vrijedi i za gospodarstvo”, rekla je Mihajlović.

Dodala je da je cijena prirodnog plina za gospodarstvo u Srbiji najviša u Europi.

Niš kao plinsko čvorište

“Nadam se da ćemo početi s raspisivanjem natječaja krajem siječnja za interkonekciju između Niša i Dimitrovgrada, to je plinovod koji ide pravcem Niš – Dimitrovgrad – Sofija. S druge strane, tu je mogućnost da kroz taj plinovod dolazi i neki drugi plin, na primjer onaj iz Azerbajdžana, kao i da se poveže s jednim potpuno novim plinovodom o kojem se priča već nekoliko godina, a koji ima potpunu podršku i Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država – to je takozvani Istočnomediteranski plinovod koji dolazi iz Izraela.

8

godina potrebno je da bi Srbija dobila istočnomediteranski plin

Dakle, to je pravac Izrael, Cipar, Kreta, Peloponez, Atena, Solun i na kraju Sofija, odnosno Niš”, objasnila je Mihajlović. Prema njenim riječima, od Niša koji treba postati plinsko čvorište, može se izgraditi plinovod prema Prištini, prema Crnoj Gori, kao što se od Vranja može izgraditi plinovod prema Sjevernoj Makedoniji.

Slabosti javnih poduzeća

“Dakle, to je ono što stoji ispred nas i nema razloga da se ne priključimo jednom takvom plinovodu”, dodala je ministrica energetike i rudarstva. Ona smatra da bi za to bilo potrebno nekoliko godina.

“Ako govorimo o istočnomediteranskom plinu, potrebno je nekih osam godina, ali kada je riječ o azerbajdžanskom plinu i TAP-u tu su stvari mnogo bliže, možemo ih koristiti čim završimo naš interkonektor”, izjavila je ministrica.

Nakon dva i pol mjeseca na čelu ministarstva, Mihajlović je ocijenila da je u prethodnih šest godina propušteno mnogo prilika u području energetike i rudarstva.

“Ti propusti doveli su do toga da imamo gotovo nekontrolirano trošenje novca u javnim poduzećima, da ona nisu reformirana, da nedovoljno koristimo potencijale u rudarstvu za koje inače smatram da je naša velika šansa”, rekla je Mihajlović.

Ministrica rudarstva i energetike Srbije dodala je da je provjeravala, te da ne postoji niti jedna zemlja na svijetu koja ima plinsku kompaniju, bilo da je ona potpuno državna, ili dijelom državna, a dijelom privatna, a koje posluje s gubicima i s toliko niskom učinkovitošću kao Srbijagas.

Komentirajte prvi

New Report

Close