Kriza zatvara proizvodnju u svih osam crnogorskih craft pivovara

Autor: Poslovni dnevnik , 20. travanj 2020. u 21:59
Craft pivovare oslonjene su samo na ugostiteljstvo i turizam, koji su zatvoreni, te su im blokirana sva potraživanja /Damir Špehar/PIXSELL

U Crnoj Gori posluje osam malih pivovara.

Država bi na male pivovare u Crnoj Gori, koje proizvode pivo na tradicionalan način, trebala gledati kao na najugroženije tvrtke u turizmu i ugostiteljstvu, jer je njihov posao 99% oslonjen na tu gospodarsku granu, smatraju vlasnici.

Srđan Jovović, predsjednik Udruženja craft pivovara Crne Gore, rekao je kako vjeruje da će vlada i ministarstva ekonomije i poljoprivrede prepoznati važnost postojanja malih proizvođača piva, da će im pomoći dobiju povoljnije kredite i osloboditi ih obveza za ugostiteljstvo, piše Dan.

Jovović je naveo da u Crnoj Gori posluje osam malih pivovara – Mammut, Paun, PG pivo, Spuško pivo, Akademija piva, Mala novska pivara, Fabrika i Birhaus. Zapošljavaju 60 radnika i sve su odgodile obveze plaćanja doprinosa.

“Na našem tržištu imamo velike globalne proizvođače piva koji ne dopuštaju da budemo prisutni u ugostiteljskim objektima, a od vlasnika traže da drže isključivo njihove proizvode”, objasnio je Jovović.

“Oslonjeni smo na ugostiteljstvo i turizam, koji su zatvoreni, blokirana su nam potraživanja, a ugostitelji ne mogu plaćati obveze”, dodao je Jovović, navodeći da to dovodi do nemogućnosti isplate plaća, te plaćanje sirovina, komunalija, struje, kao i kredita. “Bojim se da ova globalna kriza može dovesti do gašenja naših pivovara”, upozorio je Jovović.

“S državom smo lani počeli razgovore oko smanjenja trošarina za male proizvođače piva i to smo načelno dogovorili, ali primjenu još čekamo”, rekao je Jovović.

Komentirajte prvi

New Report

Close