Nova atrakcija iznad oštrih stijena i strmina: Nudi sve – nagli uspon, promjenu pritiska u ušima, lagani strah

Autor: Poslovni dnevnik , 16. kolovoz 2023. u 07:00
FOTO: Faruk Kaymak /Unsplash

Polazna stanica za gondole je Dub, koji se nalazi na području Općine Kotor, a ruta duga oko četiri kilometra vodi do lokaliteta Kuk na planini Lovćen.

Komercijalne vožnje žičarom Kotor-Lovćen počele su u ponedjeljak, 14. kolovoza, a prvi uspon je u 10 sati, priopćeno je iz Žičare Kotor.

Polazna stanica za gondole je Dub, koji se nalazi na području Općine Kotor, a ruta duga oko četiri kilometra vodi do lokaliteta Kuk na planini Lovćen. Kako je na otvaranju rekao izvršni direktor “Kotor-Lovćenske žičare” Marko Ćus, rad na ovom projektu je bio težak, ali i efikasan.

“Ovo je projekt na koji trebamo biti ponosni, nije važan samo za Crnu Goru i njen turizam, već i za regiju.

Naglasio je kako je riječ o održivoj, ekološki orijentiranoj priči koja prati trendove aktivnog odmora i njegovanja autentičnih vrijednosti. Na upit o ocjeni turističke sezone i što od nje očekuju, Čuš je rekao da se vožnje nastavljaju po planu sve dok je lijepo vrijeme te da sve diktiraju sunčani dani.

“Najveći izazov ove godine i jedan od razloga kašnjenja bile su obilne kiše i nevrijeme. Kad pada kiša u Kotoru, ovdje je nevrijeme”, objasnio je.

Čuš je dodao da se nakon kiše s radovima ne može krenuti odmah, već će uslijediti sanacija, ponovno postavljanje i novi projektni plan nakon sanacije, te istaknuo kako želi da žičara bude izgrađena po najvišim standardima u Europi.

Žičara polazi iz mjesta Dub, koje se nalazi sa desne strane prije ulaska u tunel Vrmac, koji vodi do centra grada općine Kotor. Osim velikog parkinga, tu je i glavna zgrada čija se ponuda trenutno sastoji od biletarnice, suvenirnice i kafića.

Nakon ulaska u gondolu, desetak minuta vožnje strmim padinama Lovćena stiže se do mjesta Kuk na toj planini, na nešto više od 1,34 kilometra nadmorske visine.

Vožnja nudi sve očekivano – nagli uspon, promjenu pritiska u ušima, lagani strah od i najmanjeg ljuljanja kabine po oštrom kamenju i strminama. Gondole su brojne i brzo se okreću, a iz poduzeća “Žičara Kotor-Lovćen” objašnjavaju da mogu prevesti do 1,2 tisuće putnika na sat.

Komentirajte prvi

New Report

Close