Krediti u istim bankama skuplji u RS nego u FBiH

Autor: Poslovni dnevnik , 21. svibanj 2023. u 22:00
Foto: Shutterstock

Rezidenti FBiH imaju nižu kamatu na stambene kredite do 0,5 posto.

Banke iz iste grupacije koje posluju u Bosni i Hercegovini za klijente u Republici Srpskoj i Federaciji BiH imaju različite uvjete, iako je tržište jedinstveno, s tim da su uvjeti znatno povoljniji u Federaciji BiH nego u Republiku Srpsku.

Primjerice, NLB banka, koja ima poslovnice i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH, daje znatno povoljnije uvjete stambenog kreditiranja rezidentima Federacije BiH nego RS, a isto vrijedi i za ostale europske bankarske grupacije koje posluju u Bosni i Hercegovini.

Niža kamata
“Rezidenti Federacije BiH imaju nižu kamatu na stambene kredite do 0,5 posto, s tim da mogu dobiti fiksnu kamatu, dok rezidentima Republike Srpske to nije dozvoljeno, čak ni iako se radi o istoj banci npr.

407

poslovnica imaju banke u Federaciji BiH, dvostruko više nego u RS

Isto se odnosi i na kreditiranje privrede gdje poduzetnici u FBiH mogu dobiti povoljnije uvjete kreditiranja od privrednika u Republici Srpskoj, a radi se o istoj banci”, rekao je jedan od sugovornika “ Nezavisne novine”, ne želeći da bude imenovan. Da je tako potvrdile su i neke banke, pravdajući sve tržištem, odnosno konkurencijom koja je daleko veća u Federaciji BiH nego u Republici Srpskoj.

“Pripadnost istoj grupi banaka omogućuje zajednički rad na promicanju strateških odluka grupacije, promociju brenda te zajedničku potporu i ulaganja u lokalne projekte. Svaka članica grupacije prilagođava poslovne odluke i uvjete poslovanja tržištu na kojem posluje.. To znači da svaka članica koncerna prilagođava poslovne odluke i uvjete poslovanja.

NLB banka d.d. Banjaluka i NLB banka d.d. Sarajevo članice su NLB Grupe, ali u BiH posluju kao dva odvojena poslovna subjekta pod okriljem dva različita regulatora, Agencije za bankarstvo Republike Srpske i Agencije za bankarstvo Federacije BiH.

U 2018. godini banke su poslovale kroz 160 poslovnica, dok su u Federaciji BiH na dan 31. prosinca 2022. godine banke poslovale kroz 407 poslovnica, što je jasan pokazatelj da tržišni uvjeti nisu isti u ova dva entiteta. Samim tim ni uvjeti kreditiranja ni cijene usluga nisu jednaki,” rekla je Sanja Malić, marketing stručnjak NLB Banke Banja Luka.

Ono što je interesantno je da građani i poduzetnici iz Republike Srpske mogu tražiti kredite u Federaciji BiH, što nije rijetka situacija s obzirom na to da je veliki broj slučajeva da se stambeni krediti, primjerice, u Istočnom Sarajevu financiraju preko banke sa sjedištem u Sarajevu.

Procjena banke
“Subjekt iz bilo kojeg dijela BiH može biti klijent bilo koje banke. Procjena svake banke je kako i po kojoj cijeni može plasirati svoje proizvode bez obzira na administrativnom području. Na klijentu je da odluči hoće li raditi s najpovoljnijom bankom. Nema drugog razloga, osim tržišnih razloga. za različite cijene banaka”, kazao je za “Nezavisne novine” Berislav Kutle, direktor Udruženja banaka BiH.

Za razliku od bankara koji tvrde da postoje razlozi za različitu cijenu novca u entitetima, iz poslovne zajednice kažu da to nije u redu i da je evidentno da banke u posljednje vrijeme smanjuju kreditiranje privrede, što je poseban problem. 

Komentirajte prvi

New Report

Close