Turizam im je na koljenima, gostiju 90 posto manje

Autor: Poslovni.hr , 07. kolovoz 2020. u 06:13

Mjera o zabrani okupljanja u grupama i nužnost testova za građane pojedinih zemalja prilikom ulaska na Kosovo ili povratka u njihove matične države utjecali su na turizam.

U Hotelu Prizreni u istoimenom kosovskom gradu gotovo da i nema turista. Prizren je inače grad s najviše posjetitelja za vrijeme ljeta, piše Radio Slobodna Europa (RSE). “Imamo 90 posto manje gostiju nego prošle godine. Kada traje festival Dokufest mi smo prebukirani, ali ove godine izgleda neće biti isto”, kaže Arbnor, radnik hotela Prizreni za RSE.

Međunarodni festival kratkometražnog i dokumentarnog filma u Prizrenu Dokufest jedan je od poznatijih na Kosovu i u regiji te privlači veći broj domaćih i stranih turista. Zbog pandemije korona virusa ove godine će se održati samo online od 7. do 25. kolovoza. Na Kosovu je u prvih sedam mjeseci prošle godine boravilo oko 500.000 gostiju, a u istom razdoblju ove godine samo 50.000 turista zatražilo je privatni smještaj. Dren Zatriqi iz Turističke unije Kosova navodi da se na Kosovu počeo razvijati turizam, ali korona virus je sve uništio. “Ako govorimo u eurima, onda je to 20 milijuna eura minusa u odnosu na prošlu godinu i to samo kada je riječ o prenoćištima”, navodi Zatriqi.

20 milijuna

eura minus je u odnosu na prošlu godinu samo u prenoćištima

Bez zimskog turizma

Zatriqi podsjeća da je zbog sigurnosti vlada Kosova uvela mjere s ciljem sprečavanja širenja korona virusa, te ističe da su upravo mjera o zabrani okupljanja u grupama i nužnosti PCR testova za građane pojedinih zemlje prilikom ulaska na Kosovo ili povratka u njihove matične države utjecali na turizam. Budući da Kosovo uglavnom ima ljetnji turizam koji traje do sredine rujna, Zatriqi smatra da je ova godina propala. “Nemamo zimski turizam jer su nam skijaški centri prilično stari i zato nema dobrih ponuda. Radimo puno na razvoju turizma, ali nemamo veliku podršku od vlade”, kaže Zatriqi.

Kosovo se dijeli na pet turističkih regija – središnja regija Prištine, turistička regija Albanskih Alpi, odnosno Prokletije, te regije Šare, Pomoravlja, Mitrovice i Bajgorške Šalje. Posebno se izdvajaju Šar Planina i Prokletije. Zatriqi ističe da Kosovo ima puno toga za ponuditi turistima, a neke od atraktivnijih destinacija su upravo nacionalni parkovi Prokletije i Šara.

“Sada smo i na mapi Balkanske ture, najviše ima turista iz Azije koji posjećuju kulturno nasljeđe koje je pod zaštitom UNESCO-a. Nadamo se da ćemo se sljedeće godine vratiti u normalu”, kaže Zatriqi.

500.000 gostiju

boravilo je na Kosovu u prvih sedam mjeseci prošle godine

Među glavnim prirodnim atrakcijama Kosova je Mermerska pećina u Gadimlju, izvor Bijelog Drima, vodopad Miruša, Rugovska klisura, te prirodna i umjetna jezera i izvori termomineralnih voda.

Slaba promocija nasljeđa

Od kulturno-povijesnih spomenika na Kosovu, turisti mogu posjetiti manastire Gračanica kod Prištine, Visoke Dečane koji se nalaze između Đakovice i Peći, te Sinan Pašinu džamiju u Prizrenu, a tu je i arheološko nalazište rimskog i ranobizantijskog grada Ulpijana nedaleko od glavnog grada Kosova.

Sali Shoshi, direktor nevladine organizacije Kulturno nasljeđe bez granica, kaže da su turisti u vrijeme pandemije najviše zainteresirani za posjet kulturno-povijesnim spomenicima i outdoor turizam. On kaže da se gostima u vrijeme pandemije korona virusa može ponuditi da posjete arheološki park Ulipijana ili povijesnu zonu u Prizrenu, jer se nalaze na otvorenom. “Tako se mogu poštovati mjere za borbu protiv pandemije. Ne postoji dobra organizacija turizma, ne samo sada, nego i inače. Institucije su pale na ispitu kada je riječ o promociji kulturnog nasljeđa”, kaže Shoshi, dodajući da Kosovo mora puno raditi i na digitalnoj promociji kulturnog nasljeđa kako bi privuklo što više stranih turista.

Komentirajte prvi

New Report

Close