Kosovo od početka pandemije dnevno gubi šest milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 07. svibanj 2020. u 16:55
Gospodarska komora Kosova utvrdila je da će toj državi trebati do 600 milijuna eura za ublažavanje ekonomske štete

Gospodarska komora Kosova utvrdila je da će Kosovu trebati do 600 milijuna eura za ublažavanje ekonomske štete.

Kosovo dnevno gubi oko šest milijuna eura zbog pandemije koronavirusa, izjavio je za Radio Slobodna Europa (RSE) Besnik Bislimi, ministar financija. On navodi da je za 50 dana Kosovo u proizvodnji ukupno izgubilo oko 300 milijuna eura, a očekuje se da će se gubici povećati na 500 milijuna.

Vlada Kosova je 14. ožujka, nakon pojave koronavirusa, uvela izvanredno stanje u javnom zdravstvu, prekinut je međugradski i međunarodni promet, zatvorene su granice, te i kafići, restorani i trgovački centri, osim ljekarni i trgovina s hranom. Postupni početak povratka na posao krenuo je 4. svibnja.

U međuvremenu, vlada je usvojila fiskalni paket od oko 180 milijuna eura kao prvu pomoć za nekoliko sektora. Paket predviđa financijsku potporu kompanijama i poduzetnicima koji su se suočili s poteškoćama.

Više od 20.000 tvrtki podnijelo je zahtjeve Poreznoj upravi Kosova za naknadu plaća radnicima, a procjena je da pomoć treba više od 115.000 radnika.

Gospodarska komora Kosova utvrdila je da će Kosovu trebati do 600 milijuna eura za ublažavanje ekonomske štete. Safet Grxhaliu, ekonomski analitičar, smatra da Kosovo iz ekonomske krize ulazi u još dublju krizu i da država ne deluje pravovremeno.

“Istina je da je najveće udarce pretrpio privatni sektor i poslovna zajednica. Najveći izazov Kosova u budućnosti neće biti pandemija koronavirusa već ekonomska pandemija, a nažalost, i ona politička”, kaže Grxhaliu.

Komentirajte prvi

New Report

Close