Kosovo i Albanija razvijaju 5G mrežu, ali bez opreme Huaweija

Autor: Poslovni dnevnik , 07. listopad 2020. u 22:00
Stručnjaci kažu da bi vlade Kosova i Albanije trebale pojačati napore kada je riječ o integraciji u 5G koridor EU/SHUTTERSTOCK

Prvo će 5G mrežom biti pokrivena autocesta Ibrahima Rugove, koja s Kosova vodi do granice s Albanijom.

Kosovo i Albanija složile su se o stvaranju zajedničkog digitalnog koridora 5G mreže, a memorandum koji je 2. listopada potpisan u skladu je sa sporazumom iz Bijele kuće postignutim između Kosova i Srbije, tvrde dužnosnici iz kosovskog Ministarstva ekonomije i zaštite okoliša.

Tim sporazumom o ekonomskoj normalizaciji Kosovo se obvezalo da će zabraniti upotrebu 5G mreže, u sklopu svoje mrežne infrastrukture, koja je nabavljena od nepouzdanih kupaca. Pri tome se podrazumijeva da je riječ o opremi kineske kompanije Huawei, čije korištenje SAD pokušava zaustaviti.

Kako je poznato, 5G mreža predstavlja posljednju generaciju za povezivanje s internetom, koja omogućavaju brzi prijenos podataka i veću brzinu prilikom njihovog preuzimanja. Ta se tehnologija na globalnoj razini počela primjenjivati 2019. godine. Od travnja 2019. godine 224 operatera u 88 zemalja počelo je s primjenom 5G tehnologije.

Na Kosovu i u Albaniji, 5G mreža još nije dostupna korisnicima pametnih telefona, niti su završene procedure za izdavanje licencija za korištenje potrebnih radio frekvencija, objašnjava Radio Slobodna Europa (RSE).

Za brži ekonomski razvoj

Uran Haxha, glasnogovornik Ministarstva ekonomije i zaštite okoliša Kosova, u izjavi za RSE kaže da je sporazum u Washingtonu potpisan prije konačnog nacrta memoranduma za formiranje 5G digitalnog koridora, koji je Kosovo potpisalo s vladom Albanije, odnosno s albanskim Ministarstvom energetike i infrastrukture.

“Naravno, sve je usaglašeno i pobrinuli smo se da se Kosovo pridržava washingtonskog sporazuma i da ovim memorandumom ne krši niti jednu točku sporazuma”, rekao je Haxha. Driart Elshani, stručnjak za telekomunikacije, kaže da bi memorandum o stvaranju digitalnog koridora 5G trebao biti u okviru europskog sporazuma o koridoru 5G. On dodaje da bi vlade Kosova i Albanije trebale pojačati napore kada je riječ o integraciji u 5G koridor Europske unije.

88

zemalja već je počelo s primjenom 5G tehnologije

“Sporazumom o stvaranju 5G digitalnog koridora između Kosova i Albanije postavljaju se temelji za 5G komunikaciju u budućnosti što je važno za ekonomski razvoj obje zemlje. EU ima sporazum o koridoru 5G u koji Kosovo i Albanija do sada nisu bili uključeni. Razvoj 5G koridora u europskoj mreži je važan jer jamči integraciju unutar Europske unije s ciljem ekonomskog razvoja”, kaže Elshani.

Kako što je poznato, Sjedinjene Američke Države traže od mnogih zemalja diljem svijeta da se usprotive kineskoj kompaniji Huawei i njenom 5G mrežnom sustavu.

Standard za sigurne mreže

Washington je tu kompaniju stavio na crnu listu jer veruje da predstavljaju prijetnju nacionalnoj sigurnosti, te da koristi 5G tehnologiju za špijuniranje u korist kineske vlade. Philip Kosnett, veleposlanik SAD-a na Kosovu, u razgovoru za RSE 21. rujna rekao je kako zna da je vlada Kosova ranije jasno stavila do znanja da razumije američku zabrinutost u vezi s Huaweijem i da neće nabavljati nikakvu tehnologiju za Telekom Kosova koju nudi ta kineska kompanija.

U memorandumu potpisanom u Tirani Kosovo i Albanija dogovorili su suradnju u izradi nacrta politika i programa za razvoj 5G mreže, u postavljanju standarda za sigurne mreže utemeljene na najboljoj praksi Europske unije i drugih međunarodnih organizacija.

Također, dvije strane su se obvezale da će razviti digitalni koridor Priština-Tirana zasnovan na 5G tehnologiji. Predviđeno je da na početku korištenja tom mrežom bude pokrivena autocesta Ibrahima Rugove, koja s Kosova vodi do granice s Albanijom.

Komentirajte prvi

New Report

Close