Koriste li neke bolnice industrijski umjesto medicinskog kisika?

Autor: Poslovni dnevnik , 29. rujan 2021. u 13:56
Medicinski kisik koristi se za liječenje pacijenata koji imaju respiratorne bolesti/SHUTTERSTOCK

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH kažu da TGT Tehno Gas nema dozvolu za proizvodnju i promet medicinskim kisikom, no iz Ministarstva zdravlja tvrde da tvrtka ima potrebne dozvole.

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banja Luke, podnio je 27. rujna kaznenu prijavu Posebnom odjelu za suzbijanje korupcije, organiziranog i najtežih oblika gospodarskog kriminala Tužiteljstvu Republike Srpske protiv Radovana Viškovića, premijera Republike Srpske i Alena Šeranića, ministra zdravlja i socijalne zaštite RS.

Riječ je o dopuni kaznene prijave koju je Stanivuković podnio Okružnom javnom tužiteljstvu u Banjoj Luci 24. rujna protiv Vlade Đajića, direktora Univerzitetsko-kliničkog centra RS (UKC) i Stanislava Čađe, direktora tvrtke TGT Tehno Gas iz Laktaša, inače bivšeg ministra unutarnjih poslova RS.

Stanivuković tvrdi da već godinama tvrtka TGT Tehno Gas bez dozvole isporučuje kisik UKC-u, piše Radio Slobodna Europa. Kako je naveo u prijavi, UKC RS za liječenje pacijenata koristi kisik koji je registriran kao tehnički, a ne medicinski, jer TGT Tehno Gas nema dozvolu za uvoz i distribuciju medicinskog kisika.

Industrijski kisik uglavnom se koristi za zavarivanje, kao i za druge poslove u industriji. Međutim, takav kisik može sadržavati i štetne plinove poput ugljikovog monoksida i metana.

Medicinski kisik se, s druge strane, koristi za liječenje pacijenata kod respiratornih bolesti, te bolesti srca i cerebrovaskularnog sustava, ali i za druge medicinske svrhe. Zbog primjene kao lijeka potrebna je dozvola za proizvodnju i distribuciju medicinskog kisika.

Nisu tražili dozvolu za promet

U kaznenoj prijavi se navodi da je UKC RS ove godine sklopio s tvrtkom TGT Tehno Gas posao vrijedan 1,8 milijuna maraka bez PDV-a (oko 900.000 eura), te da je dosad isplaćeno oko 1,3 milijuna KM (oko 665.000 eura).

Gradonačelnik Banja Luke osumnjičene u aferi “Kisik” tereti za proizvodnju i stavljanje u promet proizvoda štetnih za liječenje, proizvodnju i stavljanje u promet škodljivih proizvoda, zloporabu službenog položaja ili ovlasti, nesavjestan rad u službi, falsificiranje ili uništavanje službene isprave i kazneno djelo navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja.

900.000

eura vrijedan je posao koji je UKC RS ove godine sklopio s tvrtkom TGT Tehno Gas

Draško Stanivuković također tvrdi kako tvrtka koja je isporučivala kisik UKC-u Banja Luka nije registrirana za promet i proizvodnju lijekova.

“Kroz promet te tvrtke u Republiku Srpsku ušao je samo tehnički, industrijski kisik. To tvrdim od prvog dana, sa svim ovim dokazima, uz dva lažna kojima su oni mahali”, poručio je Stanivuković. Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH kažu da TGT Tehno Gas lani nije uvozio medicinski kisik, da tvrtka nema dozvolu za promet niti za proizvodnju, te da nisu podnijeli niti zahtjev za dozvolu za promet.

“Da bi se neki lijek uvezao u BiH potrebno je da pravna osoba koje ga uvozi ima dozvolu za velepromet koju izdaje Agencija. Potencijalni uvoznik prvo se mora obratiti entitetskim ministarstvima zdravlja koja utvrđuju ispunjava li uvjete”, ističu u Agenciji.

Neovisna kontrole kvalitete

Dodaju da u Bosni i Hercegovini Messer Tehnoplin ima dozvolu za proizvodnju medicinskog kisika i da njime smije i prometovati.

Prema podacima Agencije, ta tvrtka sa sjedištem u Sarajevu prošle godine je prijavila promet tog tipa kisika u iznosu 2,445.534 maraka (oko 1,23 milijuna eura).

Međutim, u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS tvrde da TGT Tehnogas ima potrebne dozvole.

“Uvidom u Registar Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH tvrtka TGT Tehnogas je nositelj dozvole za stavljanje u promet medicinskog plina kisika. Lijekovi koji imaju dozvolu za stavljanje u promet u BiH, kao što je slučaj s navedenim lijekom, čiji je zastupnik ova tvrtka, lijekovi su čija je kvaliteta i učinkovitost dokazana”, priopćili su iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS-a.

Iza zatvorenih vrata 27. rujna održana je tematska sjednica vlade RS o nabavci i korištenju kisika u bolnicama. Nakon sjednice priopćeno je da se zadužuje Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite da u suradnji s Republičkom upravom za inspekcijske poslove i Univerzitetskim kliničkim centrom RS u roku od 48 sati od donošenja tog zaključka osigura uslugu laboratorija ovlaštenog za ispitivanje kontrole kvalitete kisika, a u svrhu pribavljanja neovisne potvrde kvalitete medicinskog kisika koji se koristi u toj ustanovi.

Iz UKC-a RS tvrde da kisik, koji se u toj zdravstvenoj ustanovi daje pacijentima, nije štetan po zdravlje, da je u skladu s potrebnim propisima i da je isti kao kisik koji se koristi u svim bolnicama u regiji i Europi.

Komentirajte prvi

New Report

Close