Kopaonik, Zlatibor i Stara planina ostvarili 6% veći promet nego prošle godine

Autor: Poslovni dnevnik , 02. svibanj 2021. u 22:00
Skijališta Srbije rade od 30. travnja do 4. svibnja, a cijene su s popustom od 30 posto/Shutterstock

Tijekom ovogodišnje zimske sezone na Kopaoniku se skijalo 137 dana, na Staroj planini 100 dana, a na Zlatiboru 97 dana.

Skijaški centri u Srbiji odoljeli su koronavirusu te je ove zimske sezone na Kopaoniku, Zlatiboru i Staroj planini zabilježeno oko 370.000 skijaša, pokazuju podaci Skijališta Srbije. Dejan Ćika, direktor Skijališta Srbije, kaže da je ostvaren 6% veći promet u odnosu na prošlu sezonu.

“I uz koronavirus ostvarili smo izvanredne rezultate. Na Kopaoniku se skijalo 137 dana, na Staroj planini 100 dana, a na Zlatiboru 97 dana. Iako su uvjeti bili vrlo teški, radili smo punim kapacitetom, potpuno sigurno”, rekao je Ćika za Tanjug.

Na pitanje jesu li zabilježene nove zaraze, budući da se u javnosti tvrdilo kako su skijaški centri bili rasadnici koronavirusa, Ćika kaže da se to više odnosilo na kafiće kojima ne upravljaju Skijališta Srbije.

“Što je bilo do nas, mi smo odradili. I u normalnim uvjetima sigurnost skijaša je na prvom mjestu, a s pandemijom smo još pojačali mjere tako da smo tijekom skijaške sezone organizirali prilaz žičarama, skijaše vozili smanjenim kapacitetom, a redari na stazama ujedno su bili i kovid redari, opominjali su skijaši da nose maske”, objasnio je Ćika.

Preme njegovim riječima, bilo je i neodgovornih skijaša pa su u nekim slučajevima oduzimali i ski passove.

Novih 10 kilometara staza

Budući da skijaški centri u Europi nisu radili, tj. moglo je doći samo lokalno stanovništvo, Ćika kaže da su Skijališta Srbije iskoristila priliku da domaćim skijašima, koji skijaju u inozemstvu, pokažu da im se i u zemlji može osigurati sve što imaju u svijetu.

“Mi smo u protekle četiri godine prilično investirali u skijaške centre. Ove godine završili smo najveće ulaganje u turizmu, to je žičara koja povezuje turističko naselje Brzeće s Malim Karamanom. Izgradili smo garažu sa 326 parkirnih mjesta, imamo najdužu umjetnu stazu za skijanje, promijenili smo sustav za kontrolu karata, izgradili više od 10 kilometara staza”, rekao je Ćika.

50.000

gostiju prevezla je nova žičara na Kopaoniku za dva mjeseca

On najavljuje i ambiciozne planove za iduću zimsku sezonu. “Planiramo izgraditi umjetno jezero na Malom Karamanu, također i žičaru Treska koja bi povezala vikend naselje sa Suvim Rudištem na Pančićevom vrhu”, dodao je direktor Skijališta Srbije.

Nova žičara na Kopaoniku opravdala je očekivanja i za dva mjeseca prevezla je oko 50.000 gostiju. Ćika je poručio skijašima da će im biti omogućeno skijanje i za uskrsne i prvosvibanjske blagdane, tako da će Skijališta Srbije raditi od 30. travnja do 4. svibnja, a cijene će biti s popustom od 30%.

Na Zlatiboru je, prema pisanju Poltike, početkom prošlog tjedna za predstojeće blagdane bilo rezervirano oko 20.000 kreveta, a do početka odmora očekivali su da će se popuniti i ostatak od oko 10.000 kreveta, dok je broj gostiju zainteresiranih za Kopaonik dovoljan da zauzme više od 50 posto kapaciteta.

Snijega još uvijek ima

Vladimir Živanović, direktor Turističke organizacije Zlatibor, rekao je za agenciju Beta da su gosti najčešće tražili rezervacije za pet dana, koliko traje blagdanski odmor u Srbiji. Na Zlatiboru je, prema njegovim riječima, 25.000 kreveta u privatnom smještaju i oko 5000 u hotelima.

Živanović je dodao da su svi turistički objekti otvoreni za praznike, da se u hotelima poštuju sve protupandemijske mjere, kao i da su u restoranima otvorene samo terase. Milomir Tucović, izvršni direktor tvrtke Gold gondola Zlatibor, rekao je da se tom žičarom od 11. siječnja, kada je otvorena, vozilo oko 75.000 gostiju i da će se ta investicija isplatiti vjerovatno prije planiranog roka od deset godina.

Radenko Cvetić, direktor TO Raška, rekao je da je na istoimenoj planini ima 6000 do 7000 kreveta, a s privatnim smještajem zajedno s područjem Raške oko 12.000. “Očekujemo goste za oko 60 odsto kapaciteta jer snijega ima i skijališta rade”, rekao je Cvetić.

Komentirajte prvi

New Report

Close