Konzorcij iz UAE-a zainteresiran za ulaganje u Aerodrom Bihać

Autor: Poslovni dnevnik , 15. kolovoz 2021. u 22:00
Prioritet je izgradnja uzletno-sletne staze dugačke 1,2 kilometra/PD

Sada je najveći problem za širenje aerodroma neotkupljeno poljoprivrednom zemljište u privatnom vlasništvu, za što će trebati milijuni eura.

Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog kantona (USK), uime vlade USK-a, potpisao je Memorandum o razumijevanju s konzorcijem Chemie Tech DMCC (CTD) i Emirates Gates Investment iz Dubaija, iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), koji se odnosi na ulaganja u tom kantonu, uključujući i aerodrom u Bihaću koji je u izgradnji.

“Predstavnici konzorcija, potpisnici direktor CTD-a Mazarali Kamumiya Saiyed i H.H Sheikh Saeed bin Tahnoon bin Saqar Al Nahyan time su službeno iskazali zainteresiranost za ulaganje u projekte na području USK-a”, istaknuo je Mustafa Ružnić.

On je dodao da je memorandum općenit i da će za svaki pojedinačni projekt trebati poseban ugovor u skladu sa zakonskim procedurama.

Novi most preko Une

“Svrha memoranduma je postavljanje okvira za ulaganje, upravljanje, operativno savjetovanje i izvođenje projekata na području Unsko-sanskog kantona, a izražava zanimanje za projekte: Aerodrom Bihać, proizvodnja solarne energije, projekt termalne rivijere Gata Bihać i druge projekte od interesa za Unsko-sanski kanton.

Poseban Memorandum o razumijevanju koji se odnosi na izražavanje interesa investitora iz UAE-a za izgradnju aerodroma u Bihaću potpisao je Adnan Bajrić, direktor JP Aerodrom Bihać”, rečeno je iz vlade USK-a, prenosi portal Indikator.ba.

Foto: PD

Uključe li se arapski ulagači izgradnja Aerodroma Bihać mogla bi se konačno privesti kraju. Prema najavama iz travnja 2021. za to će biti potrebne dvije godine.

Vlada Federacije BiH osigurala je ove godine 25 milijuna KM (oko 12,7 mil. eura) za nastavak izgradnje aerodroma u Bihaću, a najveći dio tih sredstava bit će potrošen za gradnju i opremanje aerodromske piste nužnom infrastrukturom, potvrdio je Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća, za Nezavisne novine.

12,7

milijuna eura osigurala je vlada FBiH ove godine za nastavak izgradnje aerodroma

Također, 150.000 KM (oko 76.000 eura) bit će namijenjeno izradi projektnog plana za izgradnju mosta preko Une, koji će kompleks budućeg aerodroma kraćim putem povezati sa središtem Bihaća.

Fazlić je istaknuo kako će se izgradnja aerodroma odvijati u fazama, te je donesena odluka da se prioritetno završi izgradnja uzletno-sletne staze dugačke 1,2 kilometra, iako je projektom predviđeno da njena konačna dužina bude 2,4 kilometra.

Takva pista, kako je rečeno, moći će poslužiti za slijetanje manjih zrakoplova, te će biti komercijalno iskoristiva.

Pomoć u razvoju turizma

“Sada radimo prvu fazu i cilj nam je da završimo pistu u ovakvom obliku. Želja nam je da se aerodrom što prije stavi u funkciju, za godinu ili dvije, a da u sljedećem razdoblju pokušamo osigurati sredstva za izgradnju aerodroma kakvog smo planirali”, izjavio je Fazlić.

Sada je najveći problem za širenje aerodroma neotkupljeno zemljište u privatnom vlasništvu. Riječ je o poljoprivrednom zemljištu koje je proglašeno javnim interesom, a za dosad urađene radove iskorišteno je zemljište koje je bilo u vlasništvu grada.

Za otkup privatnog zemljišta bit će nužna velika sredstva, vjerojatno nekoliko desetaka milijuna maraka.

Dosad je u realizaciju projekta aerodroma uloženo oko 9 milijuna KM (4,6 mil. eura) i riječ je uglavnom o namjenskim sredstvima iz proračuna Federacije BiH, dok je vrijednost cjelokupne investicije procijenjena na oko 100 milijuna KM (oko 51 mil. eura).

Smatra se da će realizacija ovog projekta imati veliki gospodarski značaj te će pridonijeti razvoju turizma i povećati broj posjeta NP Una.

Komentirajte prvi

New Report

Close