Koncesionari koji su upravljali šumama oštetili proračun Crne Gore za milijune eura

Autor: Poslovni dnevnik , 30. studeni 2021. u 22:00
Foto: Shutterstock

Ugovorima je bilo predviđeno da se naknada za koncesije po kubičnom metru drva usklađuje s cijenama na tržištu, ali one se nisu mijenjale i državi je pripadalo najviše 14 eura po kubiku.

U Crnoj Gori postoji “šumarska mafija” nastala zlouporabom koncesijskog upravljanja šumama za vrijeme bivše vlasti, a čije su posljedice devastirane šume i šteta za državni proračun od nekoliko desetaka milijuna eura, kaže za Radio Slobodna Europa Srđan Pejović, v.d. direktora Uprave za šume.

Prema njegovim riječima, “šumarska mafija” je nastala kada je prije 11 godina stvoren izuzetno koruptivan sustav dugoročnih koncesije na šume, kakav ne postoji nigdje u svijetu.

Naime, koncesionari su još 2009. godine drvo dobili po izuzetno povlaštenim cijenama da bi se unaprijedila finalna prerada, do koje uglavnom nije došlo ili je bilo vrlo malo.

“Iako je koncesijskim ugovorima bilo predviđeno da se naknada za koncesije po kubičnom metru drva usklađuje s cijenama drva na tržištu te cijene nisu se mijenjale i državi je pripadalo najviše po 14 eura po kubiku”, kaže Pejović.

Lažna sanitarna sječa

Prema podacima stanovnika sjevera Crne Gore i predstavnika nevladinih udruga, otkup kubika drva u šumi kretao se od šest do deset eura, ako je utovaren na kamion do 60, a u slučajevima izvoza i do 120 eura za kubik.

140.000

kubika drva smjela je godišnje posjeći tvrtka Vektra Jakić

Sanja Orlandić, iz nevladine udruge Green Home, kaže kako su se na terenu uvjerili da su dijelovi šuma u kaotičnom stanju. Ona dodaje da su istraživanja Green Homea pokazala kako je u crnogorskim šumama prisutan veliki postotak ilegalnih aktivnosti.

Također, stanovnici sjevera Crne Gore desetljećima su tvrdili da su pojedini koncesionari namjerno palili šume, kako bi sakrili svoja nedjela.

Jedan od načina uništavanja šuma bila je i zlouporaba tzv. sanitarne sječe, koja znači sječu bolesnih ili požarom oštećenih stabala. Tako se ekstra klasa četinjača sjekla te fiktivno klasificirala kao stabla određena za sanitarnu sječu.

Šumama na sjeveru Crne Gore, zahvaljujući koncesijama, u proteklih desetak godina upravljalo je nekoliko kompanija: Podgor Produkt, Pelengić Trade, Šik Polimlje, Vektra Jakić, tvrtka Nikola, Boj Komerc i Trudbenik. Neke od njih i danas imaju koncesije.

Izvozio neprerađeno drvo
Najveći koncesionar bila je kompanija Vektra Jakić u vlasništvu Dragana Brkovića, koja je 2007. godine dobila koncesije na 30 godina za šume u općini Pljevlja, uz ugovor kojim se obvezala na ulaganje u infrastrukturu i zapošljavanje ljudi iz tog kraja, ali je ugovor raskinut 2019.

Brković, inače blizak Milu Đukanoviću, predsjedniku Crne Gore, godišnje je smio posjeći oko 140.000 kubika drva, uz plaćanje naknade državi do 14 eura po kubiku i obveznu preradu drva. On je više puta opovrgavao navode stanovnika i nevladnih udruga da izvozi neprerađeno drvo u balvanima.

U ovom trenutku aktivno je pet koncesionara sa 13 ugovora, koji istječu krajem sljedeće godine.

Zbog svega toga, iz Ministarstva poljoprivrede najavljuju ukidanje koncesija i promjenu modela upravljanja šumama.

Komentirajte prvi

New Report

Close