Kompanija s Malte pokušava preuzeti upravljačka prava u GIKIL-u iz Lukavca

Autor: Poslovni.hr , 10. srpanj 2022. u 22:00
Foto: pixabay

Coast Line Commodities poslao je pismo namjere vladi Tuzlanskog kantona nudeći otkup potraživanja koja dva ministarstva imaju prema koksari, čime bi stekao pravo donošenja upravljačkih odluka.

Coast Line Commodities, kompanija s Malte, pokušava preuzeti upravljanje Global ispat koksnom industrijom Lukavac (GIKIL), koja zapošljava 1000 radnika, a prošle godine imala je više od 62,5 milijuna KM (oko 32 mil. eura) neto dobiti.

Malteška kompanija uputila je pismo namjere vladi Tuzlanskog kantona (TK) u kojem nudi otkup potraživanja koja dva kantonalna ministarstva imaju prema Koksno-kemijskom kombinatu (KHK) iz Lukavca u stečaju, a koja iznose 7,541.151 KM. Naime, KHK duguje Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva TK-a 7,262.389 KM, a Ministarstvu financija 278.761 KM za pozajmice koje su davali dok je kompanija radila i nije bila u stečaju.

Neostvarena ulaganja

Coast Line Commodities je povezan s kompanijom koja je većinski vlasnik Luke Ploče i ima poslovni interes da kontrolira i značajno sudjeluje u donošenju odluka u ovom stečajnom postupku, budući da mu je GIKIL iz Lukavca važan poslovni partner s kojim ima dugogodišnju poslovnu suradnju te je namjerava i dalje održati i razvijati, navodi se u pismu namjere u koje Faktor ima uvid.

“Ako kupac preuzme dug koji KHK ima prema dva ministarstva, preuzeo bi i upravljačka prava koja KHK kroz stečaj ima u GIKIL-u. Kupac bi na taj način dobio pravo da donosi upravljačke odluke kakve želi i država bi na neizravan način izgubila svoja upravljačka prava”, kaže Hajrudin Kunalić, stečajni upravitelj KHK-a. GIKIL osim dobrih poslovnih rezultata iz prošle godine vuče i tužbe, od kojih su pojedine vrijedne stotine milijuna KM, te je zbog toga kompanija poželjnija za upravljanje nego za kupovinu.

Vlada TK-a je 2003. godine, uime državne kompanije KHK, potpisala ugovor o strateškom partnerstvu s GSHL-om u vlasništvu Pramoda Mittala i dala mu na upravljanje svoj udio u zajedničkoj kompaniji GIKIL. GSHL je dobio većinska upravljačka prava, a nikada nije ispunio svoje obveze iz ugovora kada je riječ o ulaganju u zajedničku kompaniju, dok je KHK sve obveze ispunio. GSHL je prema ugovoru dobio 51 posto upravljačkih prava, iako KHK ima udio od 67 posto u kapitalu kompanije.

Dubinska financijska analiza

Mittalovi kadrovi su potpuno preuzeli GIKIL sve do tužbe stečajnog upravitelja i privremene mjere kojom je sud spriječio njihovo daljnje upravljanje kompanijom. Uprava GIKIL-a isključila je GSHL, koji je bio u likvidaciji, iz kompanije GIKIL, a u veljači 2020. godine Skupština dioničara imenovala je novi Nadzorni odbor, a potom je imenovana i nova Uprava u kojoj više nema Mittalovih ljudi.

Zapošljavaju 1000

radnika

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je prošlog tjedna informaciju o GIKIL-u, i zadužila Ministarstvo gospodarstva TK-a da angažiranjem neovisne agencije obavi dubinsku financijsku analizu KHK-a u stečaju, kao suosnivača GIKIL-a.

“Cilj analize je da dobijemo što točnije podatke jer u ovom trenutku imamo informacije Uprave GIKIL-a, stečajnog upravitelja KHK-a i pravobraniteljstva, ali nemamo cijelu sliku o financijskom stanju. Svjetska banka financira analize kompanija u državnom vlasništvu i mi ćemo iskoristiti tu mogućnost”, kaže Edin Duraković, ministar gospodarstva TK-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close