Kompanija Enlight K2 Wind gradit će i drugi vjetropark u Kovačici

Autor: Poslovni dnevnik , 16. lipanj 2021. u 22:00
Novi elektroenergetski objekt bit će završen u drugom dijelu 2023./SHUTTERSTOCK

Novi elektroenergetski objekt trebao bi biti završen u drugom dijelu 2023.

Kompaniji Enlight K2 Wind, ulagaču u vjetroelektranu Kovačica, uručena je građevinska dozvola za izgradnju novog vjetroparka Pupin, u sklopu postojećeg kompleksa.

Prema dozvoli koju je izdalo Pokrajinsko tajništvo za energetiku, građevinarstvo i promet, planirana je izgradnja 16 vjetrogeneratora ukupne snage 95,5 magavata.

Novi elektroenergetski objekt trebao bi biti završen u drugom dijelu 2023. Ognjen Bjelić, pokrajinski tajnik za energetiku, građevinarstvo i promet, istaknuo je da je u proteklih pet godina na području AP Vojvodine uloženo 700 milijuna eura u izgradnju sedam vjetroparkova snage 398 megavata.

On je dodao da je usvajanje novog Zakona o obnovljivim izvorima energije dalo jasan signal da su ulagači u području obnovljivih izvora energije poželjni i pokazuje pravac kojim kreće energetska politika Srbije.

“Mi ćemo i u sljedećem razdoblju nastaviti izlaziti ususret svim investitorima koji su zainteresirani za razvoj projekata poput ovog u Kovačici”, rekao je Bjelić.

Miloš Colić, direktor kompanije New Energy Solutions, koja upravlja vjetroparkom u Kovačici, rekao je da su svi postupci za dobivanje dozvola za izgradnju vjetroparka uspješno završeni.

“Gledamo u budućnost zelene Srbije i u najave da će do 2040. 40% ukupne energije dolaziti iz obnovljivih izvora, i tu mi kao privatna kompanija vidimo svoje mjesto”, objasnio je Colić.

Vjetroelektrana Kovačica, snage 104,5 magavata, druga je po veličini u Srbiji. Sastoji se od 38 turbina General Electrica, proizvodi struju za 68.000 kućanstava i pridonosi smanjenju ugljikovog dioksida za 250.000 tona godišnje. U tu vjetroelektranu uloženo je 189 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close