Kod Jajca pronađene velike količine kvalitetne zlatne rude

Autor: Poslovni dnevnik , 02. veljača 2023. u 22:00
Ispitivanjem uzoraka u ovlaštenom laboratoriju utvrđen je vrlo visok potencijal za nastavak geoloških istraživanja/SHUTTERSTOCK

Na tri lokacije na području općine Jezero potvrđeni su visoki sadržaji zlata, do nevjerojatnih 27,5 grama po toni.

Čini se da bi se nakon nekoliko otkrića zlata u Srbiji, zlatna groznica mogla dogoditi i u Bosni i Hercegovini. Odavno se spekuliralo kako na zapadu BiH postoje nalazišta zlata, a čini se da prva ozbiljna geološka istraživanja to i potvrđuju.

Direktor kompanije Lykos Balkan Metals Miloš Bošnjaković rekao je da su dosadašnji laboratorijski rezultati geoloških istraživanja na području općine Jezero pokazali visoke sadržaje zlata.

Visok potencijal
”Na tri lokacije na području općine Jezero potvrđeni su visoki sadržaji zlata na kontaktima različitih litoloških jedinica, do nevjerojatnih 27,5 grama po toni u kontinuitetu od čak 60 metara, što je neuobičajeno visok sadržaj. čak i za svjetski poznate rudnike zlata” rekao je Bošnjaković.

Lykos Balkan Metals, tvrtka uvrštena na australsku burzu, od prošle godine provodi geološka istraživanja na području Jezera, na zapadu Bosne i Hercegovine, preko svoje tvrtke kćeri SNK Metali. Za projekte u Republici Srpskoj inicijalno je osigurao 15,5 milijuna konvertibilnih maraka (gotovo osam milijuna eura).

Projekti na kojima firma trenutno radi i za koje posjeduje istraživačke licence locirani su u opštinama Petrovo, Mrkonjić Grad (uključujući dijelom Jezero i Šipovo) te u opštini Čajniče u Republici Srpskoj, BiH.

Lykos Balkan Metals d.o.o. vlasnik je firmi Medeni Brijeg, SNK Metali i Braha Resources koje su nosioci istražnih licenci za projekte Sinjakovo, Sočkovac i Čajniče. Ispitivanjem uzoraka u ovlaštenom laboratoriju utvrđen je vrlo visok potencijal za nastavak geoloških istraživanja, a ovaj geološki potencijal ovog područja ujedno je i investicijski potencijal značajan za razvoj ne samo ove općine, već i poboljšanje kvalitete života. stanovnika i poboljšanje gospodarskih prilika na širem području.

Stižu velika ulaganja
Iako je riječ o ranoj fazi istraživanja, Lykos kaže da se ovi rezultati mogu smatrati jednima od najboljih u cijeloj Bosni i Hercegovini, ali i na Balkanu. Samo u općinu Jezero u 2023. godini očekuje se ulaganje više od 30 milijuna eura.

Za detaljne informacije o ležištu, koncentraciji i količini ove rude predstoje godine detaljnog rada na nalazištu. Stoga menadžment Lykos Balkan Metalsa poziva Vladu RS da se uključi u podršku realizaciji ove strane investicije, kako bi se postigao maksimalan učinak na dalji ekonomski razvoj Republike Srpske, ali i BiH u cjelini.

Upućeni kažu kako su otklrića zlata u regiji došla u najboljem mogućem trenutku. Naime, potražnja za zlatom porasla je lani na najvišu razinu u jedanaest godina zahvaljujući “kolosalnim kupnjama središnjih banakja, potpomognutim snažnim kupnjama malih ulagača”, prema Svjetskom vijeću za zlato.

Godišnja potražnja za zlatom skočila je 18% na 4.741 tonu tijekom godine, najveću godišnju brojku od 2011., potaknutu rekordnom potražnjom u četvrtom tromjesečju od 1.337 tona.

Ključ porasta bio je 55-godišnji maksimum od 1136 tona koje su središnje banke kupile tijekom godine, otkrila je grupa koju podupire industrija, ističući da je većina tih kupnji bila “neprijavljena”.

Komentirajte prvi

New Report

Close