Kinezi žele graditi distributivnu mrežu u cijeloj BiH

Autor: Poslovni dnevnik , 12. travanj 2023. u 22:00
Foto: Shutterstock

Riječ je o multinacionalnoj kompaniji, koja je prva u Kini u području energetike, a bavi se, između ostalog, izgradnjom cestovne infrastrukture i zaštitom okoliša.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istaknuo je kako je renomirana kineska kompanija “China Energy Engineering Corporation” vrlo zainteresirana za izgradnju prijenosne i distributivne mreže na području Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, kao i u čitavoj regiji, te da može pomoći razvoju energetskog sektora na ovim prostorima.

– Naši prijenosni kapaciteti su ograničeni. Ova kompanija je jedna od vodećih u svijetu za izgradnju prijenosne mreže, pa će se uključiti u taj projekt – rekao je Višković u Pekingu nakon razgovora s direktorom ove tvrtke i njegovim suradnicima, prenosi portal ekapija. Višković je dodao da je riječ o regionalnom projektu u koji će biti uključeno nekoliko zemalja zapadnog Balkana.

– Kao multinacionalna kompanija spremni su nastupiti i u tom projektu i bili su nam zahvalni kada smo to spomenuli – rekao je Višković.

Premijer Srpske kaže da je siguran da će s ovom kompanijom biti urađen veliki broj projekata u Republici Srpskoj i da ona može pomoći razvoju energetskog sektora u Srpskoj, ali i u BiH i regiji.

Višković je napomenuo da je riječ o multinacionalnoj kompaniji, koja je prva u Kini u području energetike, a bavi se, između ostalog, izgradnjom cestovne infrastrukture i zaštitom okoliša.

On je kazao da je na sastanku bilo riječi i o zaštiti životne sredine i prečišćavanju otpadnih voda, te podsjetio da je kineski partner na području Srpske već uradio određena istraživanja i studije za prečišćavanje otpadnih voda u nekoliko gradova, između ostalog u Doboju, Banja Luci, Prijedor.

Višković je dodao da je predsjednik kineske kompanije obećao da će njihovi ljudi doći u Srbiju, gdje će se nastaviti razgovori o budućim projektima. Naveo je da su sugovornici iskazali interes i za projekte iz područja solarne energije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close