Planiraju nagrade i kazne: Kinezi u Boru povećali prihode, a režu plaće

Autor: Poslovni dnevnik , 25. lipanj 2021. u 13:38
Foto: Shutterstock

Poslodavac kroz mjerenje radnog učinka želi određivati osnovnu plaću, no prema Zakonu o radu ona mora biti jednaka za poslove iste vrijednosti.

Sindikat Nezavisnost u kineskoj kompaniji Serbia Zijin Copper iz Bora, proizvođaču bakra, najavio da će radnike pozvati na prosvjede, koji će početi 28. lipnja zbog prijedloga novog kolektivnog ugovora kojeg smatraju nepovoljnim za radnike. Iz kompanije, međutim, tvrde da će novim kolektivnim ugovorom plaće radnika biti povećane, piše Radio Slobodna Europa.

Časlav Gavrić, glavni povjerenik sindikata Nezavisnost u Zijin Copperu, kaže da su pregovori o novom kolektivnom ugovoru počeli 4. siječnja i još nisu završeni.

Prethodni kolektivni ugovor istekao je 22. lipnja, a vodstvo kompanije je 23. lipnja donijelo privremeni pravilnik o radu. Kompanija je, prema Gavrićevim riječima, ponudila znatno nepovoljnije uvjete u odnosu na raniji ugovor.

Planiraju nagrade i kazne

“U dijelu u kojem se govori o plaćama nema više stava da se cijena rada usklađuje s odlukom Socijalno-ekonomskog savjeta”, objašnjava Gavrić. Socijalno-ekonomski savjet čine predstavnici vlade Srbije, sindikata i poslodavaca, sa zadatkom da uspostavi socijalni dijalog i potiče mirno rješavanje radnih sporova.

Gavrić ističe da je poslodavac novim kolektivnim ugovorom smanjio prava radnika kada je riječ o povećanju plaće i dodacima. To se odnosi na noćni, prekovremeni i smjenski rad, kao i na rad u vrijeme državnih blagdana i vikendom.

Problem je i što Zijin želi obračunavati osnovnu plaću prema radnom učinku, što dosad nije bilo slučaj.

“Poslodavac planira tijekom godine nagrađivati i kažnjavati radnike kroz neko bodovanje, tako da bi kroz radni učinak smanjivao ili povećavao osnovnu plaću.

S druge strane, odredba Zakona o radu kaže da osnovna plaća mora biti jednaka za poslove iste vrijednosti i iste kvalifikacijske strukture”, objašnjava Gavrić.

Prosječna plaća u Zijinu dosad je bila oko 830 eura. Kako kaže Gavrić, sindikat Nezavisnost je u siječnju, kada je vodstvo kompanije ponudilo svoj prijedlog novog kolektivnog ugovora, pripremio analizu plaća kojom je utvrđeno da bi plaće na ključnim radnim mjestima u proizvodnji bile manje za 230 do 315 eura.

“Poslodavac je lani ostvario oko 680 miljuna dolara prihoda, a u prvom tromjesečju ove godine 222 milijuna, što je znak da će biti ostvaren veći prihod i veća dobit nego lani.

Zato sindikati i traže da uspjeh poslodavca prati i povećanje plaća, odnosno mogućnost da u kolektivnom ugovoru stoji i povećanje plaće”, kaže Gavrić.

‘Osnovna plaća bit će povećana’’

Vodstvo Zijina priopćilo je da je aktualni pravilnik o radu zapravo prijedlog kolektivnog ugovora, koji je izmijenjen u skladu sa zahtjevima sindikata. Dodaje se da je kompanija time izašla ususret sindikalnim zahtjevima povezanim s dužinom godišnjeg odmora, plaćenim dopustom, povećanjem plaća, otpremninama pri odlasku u mirovinu i nagradama.

Tvrde i da se kompanija obvezala da će isplaćivati nagrade za stjecanje certifikata, licencija i diploma, nagrade za zaposlene koji rade u otežanim uvjetima, kao i nagrade za radni učinak i uštedu vremena i troškova prilikom obavljanja posla.

“Osnovna plaća bit će povećana”, navodi se u dokumentu upućenom sindikatima.

Danilo Ćurčić, iz nevladine Inicijative A11, kaže da se kada odredbe kolektivnog ugovora nisu u skladu sa zakonom primjenjuju odredbe Zakona o radu.

“Zbog toga postoji sigurnost za radnike da bi minimalna plaća morala biti u skladu s odlukom Socijalno-ekonomskog savjeta”, objašnjava Ćurčić.

Komentirajte prvi

New Report

Close