Kinezi reaktiviraju proizvodnju i nadogradili bi tvornicu Aluminija

Autor: Poslovni dnevnik , 13. listopad 2020. u 06:44
Ponovni početak rada u Mostaru podrazumijevalo bi i dodatno zapošljavanje/DENIS KAPETANOVIĆ/PIXSELL

Sad se provodi remont postrojenja i saniraju štete zbog 15-mjesečnog zastoja uslijed gašenja kompanije.

Izraelska M.T. Abraham Group i njihova članica, mostarska Aluminij Industrija, potpisali su strateški sporazum o suradnji s kineskim gigantom China NFC, čiji je cilj ponovno pokretanje i osuvremenjivanje pogona posrnule mostarske kompanije.

Kako su u ponedjeljak izvijestili iz Aluminij Industrije, s kineskim Nonferrous Metal Industry’s Foreign Engineering & Construction Co. (NFC) će se ‘udružiti snage u reaktiviranju i nadogradnji mostarske tvornice aluminija’.

To podrazumijeva razmjenu znanja, stručnosti i resursa za povećanje i optimiziranje proizvodnje lijevanja trupaca u tvornici Ljevaonici čije se pokretanje planira početkom studenog, navodi se u priopćenju.

Izvršni direktor i predsjednik Aluminij Industrije Amir Gross Kabiri izjavio je da se radi o dragocjenoj suradnji s kineskom kompanijom koja ima golemog iskustva u aluminijskoj industriji.

“Sporazum je još jedna prekretnica na putu repozicioniranja Aluminija kao globalnog aluminijskog lidera”, rekao je Kabiri.

Predsjednik China NFC-a Quin Junman izjavio je kako suradnju s M.T. Abraham Group i Aluminij Industrijom vide kao ‘obećavajuću priliku za suradnju između organizacija sa zajedničkim vrijednostima, dugoročnom vizijom i ciljevima’.

Sad se provodi remont postrojenja i saniraju štete zbog 15-mjesečnog zastoja uslijed gašenja kompanije. U prva dva mjeseca od početka proizvodnje očekuje se proizvodnja 3000 tona gotovih proizvoda – trupaca, a u 2021. očekuje se proizvodnja ukupno 50.000 t.

Pokretanje ljevaonice podrazumijevat će i dodatno povećanje broja zaposlenih. Do kraja siječnja očekuje se zaposliti najmanje još 90 ranijih radnika, čime bi se broj ponovno angažiranih povećao na 170. Mostarski Aluminij prestao je s radom u srpnju lani nakon što su dugovanja dosegnula 220 mil. eura.

Proljetos su vlasti Federacije BiH, koja ima 44% udjela u kompaniji, te mali dioničari radnici, postigli sporazum s izraelsko-kineskom grupacijom koju predvodi MT Abraham Group.

Komentirajte prvi

New Report

Close