Otvoreno još jedno poglavlje u izgradnji velikih energetskih objekata: Kinezi počeli graditi tri hidroelektrane

Autor: Poslovni dnevnik , 30. prosinac 2021. u 13:45
Foto: Pixabay

Hidroelektane se grade u donjem tijeku rijeke Bistrice, uz magistralnu cestu Foča – Sarajevo, a svaka će se sastojati od brane, dovodnog tunela, cjevovoda i strojne zgrade.

U Foči su, u nazočnosti Radovana Viškovića, predsjednika vlade Republike Srpske, nekoliko ministara i predstavnika Veleposlanstva Kine u BiH, službeno počeli radovi na izgradnji energetskog sustava Hidroelektrane Bistrica, koji će se sastojati od tri stepenasto raspoređene elektrane – B1, B2a i B3.

Hidroelektane se grade u donjem tijeku rijeke Bistrice, uz magistralnu cestu Foča – Sarajevo, a svaka će se sastojati od brane, dovodnog tunela, cjevovoda i strojne zgrade.

Ukupna instalirana snaga sustava je 39 megavata, s ukupnom godišnjom proizvodnjom 152 gigavatsata električne energije.

Cijena izvedbenog ugovora je 103 milijuna eura, a investitori su kompanije Hidroelektrane Bistrica i Hidroelektrane na Drini, koja je većinski vlasnik. Novčanu potporu dat će i Elektroprivreda RS.

Izvođač radova je Kineska nacionalna aero-tehnološka korporacija za međunarodni inženjering – AVIC.

Na svečanosti je istaknuto da je početkom izgradnje HE Bistrica otvoreno još jedno poglavlje u izgradnji velikih energetskih objekata koji će u budućnosti pridonijeti boljoj opskrbi električnom energijom i dati doprinos rastu BDP-a u Republici Srpskoj.

Predviđeno je da sve tri hidroelektrane na rijeci Bistrici na mreži budu najkasnije za četiri godine.

Prema ranijim najavama iz vlade RS, Kinezi bi uz hidroelektrane trebali izgraditi i tvornicu metalnih cijevi velikog profila koja bi bila podignuta u Foči, a AVIC će biti 100-postotni vlasnik. Te cijevi se koriste za izgradnju hidroelektrana, a proizvodit će i opremu za građevinarstvo.

AVIC zapošljava više od 550.000 radnika i posluje u više od 200 zemalja. Najviše se bavi civilnom i vojnom zrakoplovnom industrijom.

Komentirajte prvi

New Report

Close